Podcast

Ünlü yatırımcıların portföylerinde ne gibi değişiklikler yaptı? | Akşam Bülteni #296

Midas Podcast

2 yıl önce
Reklam Alanı (Deneme)

Bölüm Açıklaması

BD piyasalarına yönelik ekonomi haberleri, yani akşam bültenimiz yayında!

Bugünkü bültenimizin menüsünde; Walmart'ın bilançosuna yönelik detaylar, Sam Altman destekli Oklo'nun halka arz sonrası gösterdiği performans ve ünlü yatırımcıların portföylerindeki yaptığı değişiklikler yer aldı.

Akşam bülteni serimizde bahsi geçen haberleri okumak isterseniz, getmidas.com/midasin-kulaklari adresindeki haberlerimize göz atabilirsiniz.

Midas uygulamasını indir: https://app.getmidas.com/gmih/mie6gpeu
Midas'ın Kulakları: https://www.getmidas.com/midasin-kulaklari
Twitter: https://twitter.com/getmidas
Instagram: https://www.instagram.com/get_midas/

Not: Bu içerik, içeriğin yayınlandığı günkü veriler ve haberler baz alınarak hazırlanmıştır. Eğer varsa içerikte geçen hedef fiyat tahminleri, uzman ve analist yorumları bu içeriğin yayınlandığı tarihte geçerlidir. Bu tahmin ve yorumlar zaman içinde değişkenlik gösterebilmektedir. Bu podcast'te yer alan haberler ve haberlerin içerdiği şirketler hakkındaki bilgiler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Bahsi geçen hisselerdeki; hisse adı, fiyatı ve grafikleri de dahil temsilidir, yatırım tavsiyesi değildir.

Bölüm Transkripti

1.377 kelime · ~7 dk okuma

Herkese merhabalar, Midas'ın sunduğu akşam bültenine hoş geldiniz. Ben Furkan, bugün 16 Mayıs Perşembe. Umarım gününüz güzel ve keyifli geçiyordur sevgili Midas'lar. Hemen klasik atlatmamızı yapalım ve podcastımıza başlayalım.

Bu podcastla konuştuklarımızın hiçbiri bir yatırım tavsiyesi değildir. Haberlerimiz arasında analistlerin yorumları da yer alıyor olabilir ve bu yorumlar bizlerin değil, bahsi geçen analistlerin görüşlerini yansımaktadır. Evet, ilk haberimize başlayalım. Belki de biliyorsunuzdur, Walmart bilavuç açıkladı.

Bu bilançonun detaylarına bakalım. ABD'li peregenedevi Walmart reklamcılık gibi yeni birimlerinden kar elde ettiği, yeni yüksek gelirli alışverişçiler kazandığı ve ciddi e-ticaret kazançları gördüğü ilk çeyrekte beklentileri aşan bir bilançı açıkladı aslında. Walmart'ın gelirleri 30 Nisan'da sona eren 3 aylık dönemde yıllık %6 artışla 179,5 milyar dolar konsensüsün üzerinde 161,5 milyar dolar oldu. Şirket ayrıca hisse başına 0,60 dolar kar elde ederek analistlerin 0,52 dolarlık beklentisini de geride bıraktı.

Transkriptin tamamını oku

ABD'nin en büyük perekendicisi ve özel işvereni olarak bilinen Walmart genellikle ABD ekonomisi için bir gösterge olarak görülüyor. Ancak bakkaliye gibi temel gıda maddeleri sattığı ve değer odaklı bir üne sahibi olduğu için enflasyonist bir dönemde diğer perekendicilere kıyasla genellikle daha iyi bir performans sergileme eğiliminde. Walmart ABD'nin e-ticari satışları ise online siparişlerin mağazadan alınıp teslim edilmesinin yanı sıra şirketin büyüyen üçüncü taraf pazar yeri sayesinde bir önceki yıla göre %22 yükseliş gösterdi. Ayrıca bu hafta Walmart ve diğer perakendeciler için umut verici haberler vardı.

Dün açıklanan verilere göre tüketici fiyatları Nisan ayında geriledi ve yıllık enflasyon %3,4 oldu. Yakından takip edilen bu rakamlar mal ve hizmetlerin kasada ne kadar mal olduğunu takip ediyor. Öte yandan Perekendici tam yıl beklentilerinin üst sınırına ulaşmayı ya da biraz üstüne çıkmayı da beklediğini söyledi. Mesela Walmart net satışlarda %3 ile %4 aralığında bir büyüme öngörürken hisse başına düzeltilmiş karının 2,23 ile 2,37 dolar aralığında geleceğini tahmin ediyordu.

Şirketin CEO'su John David Rainey, Walmart'ın market işlerini güçlendiren faktörlerden birinin evde yemek pişirmenin fiyatıyla fast food zincirleri ya da restoranlardan yemek satın almanın fiyatı arasındaki farkın oldukça açılması olduğunu söyledi. Şirketin siyafosu John David Rainey, Walmart'ın market işlerini güçlendiren faktörlerden birinin evde yemek pişirmenin fiyatı ile fast food zincirleri ya da restoranlardan yemek satın almanın fiyatı arasındaki farkın oldukça açılması olduğunu da söyledi. Buna rağmen şirket, müşterilerinin alışverişlerinde seçici davranması nedeniyle enflasyonun etkisini de hissetti. Rainey bunun üzerine müşterilerin cüzdanlarının hala sık olduğunu dile getirdi.

Şimdi Walmart'ın Blanchos'un detaylarını aktardıysak bir sonraki haberimize bakalım. Bir yapay zeka ortaklığı haberi geldi ABD tarafından. Siber güvenlik şirketi Palo Alto Networks ve IBM, müşterilerine yapay zeka destekli güvenlik sonuçları sunmak üzere bir ortaklık kurdu. Bu ortaklığın görev dağılımları ise şöyle IBM, Palo Alto Networks ile iç güvenlik çözümlerini platonlaştıracak.

Palo Alto Networks ise şirketin A, Bluetooth ve SoC genelinde tercih edilen siber güvenlik ortağı olacak. IBM ayrıca binden fazla güvenlik danışmanını Palo Alto Networks ürünlerinin geçişi, benimsenmesi ve dağıtımı konusunda da eğitecek. Diyelim ve bir sonraki haberimize geçelim. Geçtiğimiz haftalarda bir halka arz olmuştu ABD tarafında.

Sam Altman, hepimizin OpenAI CEO'su olarak bildiğimiz Sam Altman'ın desteklediği Oklo geçtiğimiz haftalarda halka arz olmuştu. Peki geçtiğimiz haftadan bugüne bu halka arz nasıl geçti? OpenAI CEO'su Sam Altman destekli gelişmiş nükleer sistemler geliştiricisi Oklo geçtiğimiz hafta halka arzu oldu demiştim. Altman'ın yanı sıra seri anlaşma yapıcı ünvanına sahip olan Michael Klein tarafından desteklenen özel amaçlı bir satın alma şirketi anlaşması ile New York'ta listelenmeye başlayan Oklo'nun hisseleri ilk gününde X'de seyretti.

Oklo, AltSea Acquisition ile yapılan ve Birleşik Şirket'e 306 milyon dolar daha fazla gelir sağlayan bir anlaşmayı tamamladıktan sonra, Oklo sembolüyle New York borsasındaki ilk işlem gününde %54 düşüşle 8,45 dolara geriledi. Şirket bugün piyasa öncesi işlemlerde de %2 yükseliş gösterdi. Oklo'nun anlaşması Temmuz ayında duyurulmuştu ve o dönemde şirkete yaklaşık 850 milyon dolar değer biçilmişti. Bunun üzerine pereken yatırımcılar hisseye akın ederek cuma günkü ilk çıkışa kadar %75'lik bir rally'i körükledi ve hisseler anlaşmanın teklif ettiği 10 doların üzerine kaldı.

Ancak ilk rally'nin ardından hissenin düşüşü şirketin değerini yaklaşık 718 milyon dolara düşürdü ve Donald Trump'ın sosyal medya girişiminde içeren bir grup olarak yılın en iyi performans gösteren speklerine katılma yarışında geride bıraktı. Peki, bu Oklo şirketi ne yapıyor? Oklo, yeni reaktör teknolojileri peşinde koşan şirketler dalgasının bir parçası aslında. Günümüzde yaygın olarak kullanılan büyük, geneksel nükleer santraller tipik olarak yüzbinlerce eve yetecek, yaklaşık bin megawatt kapasiteyi sahip.

Oklo ise çok daha küçük, sadece 15 megawattlık bir reaktör geliştiriyor. Sistemlerini uzak sondaj sahalarında kullanmak üzere petrol şirketlerle görüşüyor ve Ohio'daki bir sanayi bölgesinde reaktör kurma planları da yapıyor. Oklo'nun kurucu ortağı ve CEO'su Jacob DeWitt bir röportajında şunları dile getirmiş demiş ki 300 milyon dolar bizi oldukça ileri götürüyor. Yakıt geri dönüşümü ve bunun gibi altyapı perspektifinden takip edebileceğimiz çok yeni, yüksek katma değerli şeyler dışında öz sermaye perspektifinden piyasaya geri dönme ihtiyacı görmüyoruz demiş.

Yapay zeka ve diğer bilgi işlem alanlarındaki artış enerjiyi aç veri merkezlerinde bir patlama yaratıyor ve bu da 10 yıllardır ilk kez elektrik talebinin artmasına yardımcı oluyor. Open AI'dan Sam Altman ve Okla yöneticileri küçük nükleer santraller ve veri merkezinin ideal bir eşleşme olduğunu da düşünüyor. Belki de haberin başında Sam Altman neden bu şirketi destekliyor diye sormuş olabilirsiniz. Belki de cevabı da bu cümlenin altında.

Ancak oklu reaktörünü çalışır hale getirmek zorlu bir yol olacak gibi görünüyor. Şirket Aurora reaktörünü önümüzdeki 10 yıl içinde hizmete almayı beklediğini söyledi. Ancak hala ABD Nükleer Düzenleme Komisyonu'ndan onay alması gerekiyor. Yine şirketin CEO'su Divide ise şöyle bir açıklamada bulunmuş bunun üzerine, ''Tesisin bir parçası olarak yatırım yapacağımız ve tesisi inşa edeceğimiz bazı ekipmanlar için daha ağır sermaye harcamalara geçmeden önce önümüzdeki birkaç yıl boyunca önümüzde düzenleyici çalışmalar da mevcut.'' demiş.

Diyelim ve sonraki haberimize yani aslında haberlerimize geçelim. Şimdi dünyaca ünlü yatırımcıların ABD borsalarındaki portföyleri ile ilgili haberler var. Sırayla göz atalım isterseniz. İlk haberimiz George Soros ile ilgili.

Milyarder yatırımcı George Soros, ABD Menkul Kıymetler ve Borsaları Komisyonu'na sunduğu 13F belgelerinde yılın ilk çeyreğinde birçok pozisyonunu sonlandırırken elektrikli araçlardan sağlığa çeşitli şirketlerde yeni pozisyonlar aldı. Soros fon yönetimi ilk çeyrekte Apple, Lyft, Cloudflare, Snowflake, Alibaba ve PDD Holdings gibi teknoloji şirketlerindeki pozisyonlarını sonlandırdı. Öte yandan milyarder yatırımcı bu dönemde 191,4 milyon hisse ile Rivian Automotive, 2,12 milyon hisse ile PG&E, 2 milyon hisse ile Sunrun ve 900 bin hisse ile Westrock şirketlerinde yeni pozisyonlar aldı. Gelelim bir sonraki yatırımcımıza, Katie Wood.

Yıkıcı yeniliklere odaklanmasıyla tanınan ARK Investment Management'ın kurucusu ve CEO'su Catherine, Katie Wood, yılın ilk çeyreğinde yatırım portföyünde önemli değişiklikler yaptı. Wood'un portföyünde 31 Mart'ta sona eren ilk çeyrekte öne çıkan sektörler arasında teknoloji, sağlık, iletişim, tüketici ürünleri, finans, sanayi, enerji ve temel ham maddeler yer aldı. Bu dönemde öne çıkan bir nokta ise zaman zaman Tesla boğası olarak da anılan Wood'un elektrikli araç üreticisinin zorla geçen ilk 3 ayına rağmen pozisyonunu artırması oldu. Wood bu dönemde 1,3 milyon adet Tesla hissesi satın alarak Tesla pozisyonunu %36 artırdı ve 5,1 milyona taşıdı.

Bu arada Katy Wood'un ARK Investment Portfolyosunda en yüksek paya sahip hisseler ise şöyle. Pacific Biosciences, UiPath, Archer Aviation, Robinhood, Recursion Pharmaceuticals, SoFi Technologies, Unity Software, Roku, Roblox, Block ve Palantir Technologies. ARK Investment portföyünde Tesla'nın yanı sıra payı göze görülür şekilde artan bir diğer şirkette SoFi teknolojisi oldu. Wood portföyündeki SoFi hisselerini %723 artırarak 1,9 milyon hisseden 16,2 milyona taşıdı.

Tesla ve SoFi'nin yanı sıra ARK Investment ilk çeyrekte Pinterest ve Moderna'ya olan güvenini de tazeledi. Şirket geçen yılın son çeyreğinde 1,4 milyon olan Pinterest pozisyonunu ilk çeyrekte %236 artışla 4,8 milyon hisseye ve 437.403 hisse olan Moderna pozisyonunu %178 artışla 1,2 milyona taşıdı. Gelelim son yatırımcımıza, Bill Ackman.

Yatırım yaklaşımı sebebiyle aktivist bir yatırımcı olarak anılan Bill Ackman'ın Pershing Square Hedge Fonu, yılın ilk çeyreğinde perekende isimlerindeki pozisyonlarını azalttı. Pershing Square'ın ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na sunduğu 13F belgelerine göre, milyarder hedge fon yöneticisi 31 Mart'a sona eren 3 aylık dönemde portföyüne yeni isimler eklemek yerine mevcut pozisyonlarında değişikliklere gitti. İlk olarak Pershing'in portföyünde en büyük paya sahip hisselere bir bakalım isterseniz. Restaurant Brands, Harvard Hughes Holdings, Canadian Pacific, Alphabet'in C sınıfı hisseleri, Hilton Hotels, Alphabet'in A sınıfı hisseleri ve Chipotle Mexican Grill.

İlk çeyrekte Bill Ackman'ın pozisyonunu azalttığı tek şirket Chipotle Mexican Grill oldu. Geçen yılın son çeyreğinde toplam 824.998 adet hissesine sahip olan fond bu şirketteki pozisyonu %10 düşüşle 743.984'e indirdi.

Evet, büyük yatırımcıların portföyünün güncel haline de baktıysak akşam bölümümüzde burada sonlandıralım. Dinlediğiniz için çok teşekkürler. Gördüğünüz üzere çok fazla hisse ve haber vardı. Ben hızlıca aktarmaya çalıştım.

Sürçülisan ettiysem affola. Bir sonraki bölümümüzde görüşmek üzere. Hoşçakalın, iyi günler.

Bu transkript otomatik olarak oluşturulmuştur; küçük hatalar içerebilir.

Reklam Alanı (Deneme)