
446 kelime · ~2 dk okuma
Herkese merhabalar, Midas'ın sunduğu bispülten podcast'imize hoş geldiniz. Ben Suat. Bugün 3 Nisan Çarşamba ve güne Mart ayı enflasyon rakamlarıyla başladık. Türkiye İl Sessizlik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre enflasyon Mart ayında aylık bazı %3.16 artış kaydetti.
Yıllık enflasyon ise 168.50'ye yükseldi. Ana harcama gruplarına bakıldığında en yüksek aylık artış %13.08 ile eğitimde oldu.
Eğitimi %5.65 ile haberleşme ve %3.95 ile lokanta ve oteller takip etti. Peki bugün biz bültenimize başka neler var sevgili midaslar?
Agrotech'in yerli araç projesini konuşacağız. Marta'ya otomotiv satış verileri, Bank of America'nın alım satım yaptığı hisseleri, SDT uzayın yeni iş anlaşmasını ele alacağız. Bülteni geçmeden önce her zaman olduğu gibi de hatırlatmamızı yapalım. Bu podcast'a konuştuğumuzun hiçbiri bir yatırım tavsiyesi değildir.
Agrotech, Georgia markalı ilk elektrikli otomobillerini tanıttı. Şirket Hatchback modeli 699.000 TL ve ticari modeli 1.199.000 TL fiyat etiketi ile 29 Ekim'de satışa sunacak.
İlk etapta Çin'de üretilecek araçlar daha sonra ülkemizde üretilecek. Yıllık 200.000 adet üretim kapasitesine sahip olacak fabrika ise Fekirdağ'da kurulacak. Bir diğer haberimiz Mart ayı otomotiv satış verilerinden.
Otomotiv dispritörleri ve Mobilite Derneği verilerine göre otomobil ve hafif ticari araç pazarındaki büyüme Mart ayında da hız kesmedi. Geçtiğimiz ay otomobil ve hafif ticari araç pazarı satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %5.7 artarak 109.828 adet olarak kaydedildi.
Bu veriler otomobil ve hafif ticari araç pazarında Mart ayı rekorunda işaret ediyor. ODMD verilerine göre Borsa İstanbul'da işlem gören otomotiv hisselerinin 2024'ün tamamındaki otomobil satışları ise şu şekilde gerçekleşti. Topaş 41.366, Doğuş Otomotiv 36.992 ve Ford Otosan 21.751.
Bir diğer haberimiz Bank of America'nın geçtiğimiz hafta alım satım yaptığı hisselerle ilgili. ABD'li yatırım bankası Bank of America'nın Borsa İstanbul'da geçtiğimiz hafta en çok alım satım yaptığı hisseler belli oldu. Banka 25-29 Mart haftası Akbank'tan 548 milyon TL, Sabancı Holding'ten 546.7 milyon TL.
Türk Hava Yolları'ndan 499.5 milyon TL, MİA Teknoloji'den 303.8 milyon TL ve İş Bankası'ndan 164.9 milyon TL alım gerçekleştirdi.
Bank of America Coach Holding'den 377.2 milyon TL, Turkcell'den 287 milyon TL, Yapı Kredi'den 241.5 milyon TL, Doğuş Otomotiv'den 109.6 milyon TL ve Enkay İnşaat'tan ise 96.3 milyon TL satış gerçekleştirdi.
Son haberimiz savunma sektörüne dikkat çeken şirketi SDT UZAY'ın yeni bir iş anlaşmasında. SDT UZAY ve savunma teknolojileri %53 ortaklığı vasıtasıyla Savunma Sanayi Başkanlığı ile sözleşmeyi imzaladığını açıkladı. Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre söz konusu sözleşme elektronik harp alanında imzalandı. Bu kapsamda sözleşme tutarının toplam bedelinin 12.8 milyon dolar olduğu ifade edilirken iş ortaklığındaki pay gereği SDT Uzay ve Savunma Teknolojilerinin bu tutardaki payının 6.4 milyon dolar olduğu belirtildi.
Yapılan açıklamaya göre söz konusu işin 2025 yılının içerisinde tamamlanmasını planlandığı da ifade edildi. Evet bu haberimizle beraber biz bültenimizin de sonuna geldik. Dinlediğiniz için teşekkür ederim. Bir sonraki bölümümüze görüşmek üzere kendinize iyi bakın hoşçakalın.
Bu transkript otomatik olarak oluşturulmuştur; küçük hatalar içerebilir.