
4.460 kelime · ~22 dk okuma
Bugün New York'un bayağı ilginç yeni belediye başkanını konuşacağız. Zohran Kwame Mamdani. Kendisi 34 yaşında. Ve yani herkes çok heyecanlandı adam belediye başkanı olduğunda.
Peki neden böyle bir şey oldu? Neden herkes heyecanlandı? Nasıl Uganda'da doğmuş, sonradan Amerikan vatandaşı olmuş, Müslüman biri, Hint kökenli, dünyanın en kapitalist yerinde bir anda belediye başkanı oldu? Zoran ne yapıyor, ne ediyor?
Ve yani neden insanlar gerçekten bu olaya heyecanlanıyor? Bugün onları konuşacağız. Çünkü ben bir senedir işsiz gibi Amerikan politikası takip ediyorum. Genel seçimleri takip etmiştim.
İşte Trump'ın kazandığı. Onu da zaten sürekli konuştum. Trump, Elon Musk. Haftada bir Elon Musk'a sövme işi.
Devam. Hatta Zohran'a geçmeden önce Elon Musk'a bir daha laf edeyim. Çünkü geçen hafta yine saçma bir şey yaptı ve beni böyle biraz sinirlendirdi. Arada işsiz işsiz girip Elon Musk'ın tweetlerini okuyorum.
Ne yapıp ne ettiğini görmek için. Ve gerçekten bir tane şey paylaşmış. Tweet paylaşmış. Zaten günde böyle 78 tweet atıyor.
Paylaştığı tweet şey. Eğer gerçekten özgür olmak istiyorsanız telefonunuza bakmayın diye. Telefona vuran bir çekiç var. Ama sen zaten 7.24 telefonun... Neyse.
Twitter X'in Grog diye bir yapay zekası var. Bunların hepsinin sahibi Elon Musk şu anda. Ve Twitter'da tweet atıp yapay zekadan bir şeyler yapmasını isteyebiliyorsunuz. Ve Grog'un yeni güncellemesiyle insanlar böyle rızası olmadan başka kadınların bikinili fotoğraflarını yaptılar.
Mesela normal bir fotoğrafını koyuyor, bunu bikinili yap diyor. Biri de Elon Musk'a yapmış normal bir fotoğrafını koyup buna bikini koy demiş. Komik olmuş ama Grok bunları yapıyor insanlar istediğinde ve küçük yaşta insanların da yapıyor yani. Çok kötü bence.
Ama sonra böyle bir tartışma konusu oldu ve çok garip. Ben de bununla ilgili bir Instagram gönderisi paylaştım. Hani çok kolay bir şekilde engelleyebilirsin böyle paylaşımlar yapılmasını. Regüle edebilirsin yani.
Kimse yapay zeka resim yapmayın demiyor ki yani onu da isteyen tartışabilir tabii ki. Ama yani bari insanların hani bu şekilde rızası olmadan böyle şeyler yapmayın. Ve bunu yine savunan insanlar çıktı. Hadi Elon Musk savunsun yani.
Adam para kazanmaya çalışıyor. Chat GPT'ye, Gemini'ye yetişmeye çalışıyor. Dünyayı kontrol etmeye çalışıyor. Neyse.
Ama bazı insanlar şey yazmış, mesela photoshop'tan da insanların görüntülerini değiştirebiliyoruz. O zaman bu photoshop'u da yasaklamamız gerektiği anlamına mı geliyor? Hayır. Yani yapay zeka çok daha basit bir şekilde, çok daha hızlı bir şekilde yapıyor.
Ve isteseniz yapay zekaya hani bunu yapma diyebilirsiniz. Neden gelip Elon Musk'ı savunuyorsunuz? Bu teknolojik yenilik de sayılmaz yani. Çok anlamadım gerçekten bunu savunan insanların mantığını.
Ve tabii ki Grok'a yani çocuk birine bikini ekliyor diyorsan sen bireysel olarak suçlusun. Ama senin platformun bunun yapılmasını deli gibi kolaylaştırıyorsa da sen de yani bunu düzenlemekten sorumlusun ve düzenlemen gerekiyor. Ama Elon Musk Başkası bir tweet atmış işte. Hani Photoshop örneğini vermiş ve Photoshop yasaklanmıyorsa Grog da hani niye böyle bir şey?
İnsanlar. Çünkü baya bir insan hani saçmalama Grog, saçmalama Elon Musk diye konuştu. Elon Musk da işte bu kendini savunan birinin tweetinin üstüne böyle ok işaretli emoji koyarak cevap vermiş. Hani tam tutturmuş, çok iyi söylemiş gibisinden.
O yüzden hani Elon Musk bir şeye tam tutturmuş diye cevaplıyorsa onun tam tersini düşünebilirsiniz bence. Tamam, peki Zoran ne alaka yani? Niye popüler oldu bir anda ve niye çok sevildi? Bunun birkaç sebebi var.
Ama önce belediye seçim yarışından biraz bahsetmek istiyorum. Ve Zoran'ın nasıl biri olduğundan bahsetmek istiyorum. Zoran bu yaz kendi partisinin New York Belediye Başkanı aday adayıydı. Demokrat Parti.
Aslında Demokrat Parti'nin üyesi de değil. Üye olduğu parti Democratic Socialist of America. Amerika'daki demokratik sosyalistler. Ama Demokrat Parti'den aday oldu çünkü Yani iki büyük parti var zaten.
Demokratlar ve cumhuriyetçiler. O yüzden bir şey yapmak istediğinizde genelde gidip demokratlardan aday oluyorsunuz. Eğer biraz daha sola yakınsanız değilseniz de cumhuriyetçilerden aday oluyorsunuz. Ve Zoran hiç popüler biri değildi yani.
İlk anketlerde %1 oy alacağı söyleniyordu ve New York'un eski valisi Andrew Cuomo diye böyle bir 70 küsur yaşında İtalyan-Amerikalı bir adam var. O bir gözüküyordu. Yani birinci olacak gözüküyordu. Çok açık ara farklı.
Ve bu Andrew Cuomo da yani baya rezil bir insan aslında. Böyle gün yüzüne çıkmaması gereken bir insan. Bundan önce 11 kadına cinsel tacizde bulunmuş ve bu New York'taki bir mahkemenin araştırmasında doğrulanmış. Ve sonra da kendisini şikayet eden insanların hayatını zorlaştırmaya çalışmış.
Başka bir saçmalığı, New York'ta Covid sırasında Covid olmuş hastalar tam iyileşmeden hastaneden çıkıp huzurevlerine dönmelerine izin verdi. İzin mi verdi? Yani böyle yapılsın dedi. Yani huzurevleri hastaneden tam covid'den iyileşmemiş hastaları almak zorunda gibi bir şey dedi.
Hani herhalde hastanelerde çok dolup taşmasın diye. Ama sonra tabii ki huzurevlerinde bir sürü insan öldü yani. Çünkü covidli bir şekilde gidiyor ve covid bulaşıyor size. Yaşlısınız ve sonra ölüyorsunuz.
Yani onun dışında da bu böyle tam bir para adamı yani normal bir politikacı. Amerika'da bir de şu an İsrail konusu da çok popüler oldu. İsrail'i destekliyor Andrew Cuomo. Hatta çok komik bir video var.
İşte Demokrat Parti'nin aday adaylarına bir münazara mı deniyor? Debate yaptırıyorlar. Birbirleriyle konular tartıştıkları ve böyle 10 aday falan var. Hepsine soruyorlar, eğer kazanırsanız Amerika dışında ilk nereye gidersiniz diye.
Çok saçma bir soru bu arada bence. New York Belediye Başkanı ne yapsın yani? Ama tüm, neredeyse herkes ilk İsrail'e gideriz diyor. Çünkü İsrail'e yakın şirketlerden para alıyorlar ve yakın gözükmek istiyorlar.
O yüzden herkes İsrail'e gideriz diyor. Zorlansa ben... New York'ta kalacağım ve New York'ta işimi yapacağım diye cevap veriyor. Geçen yaz yapılan belediye ön seçimlerinde %1 oy alıyorken bir yıl içinde bir anda ön seçimleri kazanacak hale geliyor.
Çoğu insan kazanmasını beklemiyorken kazanıyor ve bunun arkasında baya bir şey var. Bir adamın düşündüğünü direk söyleyebilmesi ve çok uzun bir politik geçmişinin de olmaması ama olan politik geçmişinin de iyi olması. Mesela birkaç sene önce Amerika'da Trump'dan önce Joe Biden başkandı ve Joe Biden'da Demokrat Parti'nin adayı olarak yani Amerika'nın başkanı oldu ama İsrail'in yaptığı Soykırımda onun da yani doğrudan İsrail'i destekleyerek büyük bir katkısı oldu. Mesela Zoran birkaç sene önce Washington'a gidip Amerika'nın başkentine gidip orada birkaç günlük açlık grevi yapmış başka insanlarla beraber Biden'ı protesto etmiş.
Ve mesela geçen senenin sözde solcu adayı Kamala Harris yani Filistin hakkında konuşurken çok bir şey diyemiyordu çünkü yani zaten büyük ihtimalle demeyecek veya bir şey değiştirmeyecek ve aynı zamanda kendisi Joe Biden'ın da başkan yardımcısıydı ve hani soykırım yapılırken o da izledi herkesle beraber. Ve Amerika'da çok sayıda genç insan Filistin'i destekleyen protestolara katıldı. Özellikle de üniversitelerde çok büyük protestolar oldu. Daha sonra bazı öğrenciler direkt mimlendiler.
Özellikle yabancı öğrenciler. Böyle listelerini yapmışlar protestoya katılan Amerikan ve yabancı öğrencilerin hepsinin. Bazı yabancı öğrenciler, yani bildiğiniz tutuklandı, sadece protestoya katıldı. Bazıları sadece yazı yazdığı için.
Mesela Rümeysa Öztürk diye bir öğrenci vardı. O sadece yazdığı yazıdan büyük ihtimalle mimlenmiş. Ve sonra yazdığı bir yazı sebebiyle gerçekten Filistin'i savunan bir yazı sebebiyle tutuklandı. O tutuklayan da işte Amerika'daki göçmen polisi, ICE denen polis.
Ve geçen hafta konuştuğumu belki hatırlıyorsunuzdur. Bir tane Amerika'da sivil Amerikalı kadın biri vurulmuştu bir ICE polisi tarafından. Ve videoda yani bu öldürmenin çok gereksiz olduğu belliydi. Ve Amerika'da insanlar öldüren polise 1 milyon dolar toplamışlar.
Günayet işlediği için ve kimliği ortaya çıktığı için, iyi bir şey yapmadığını bildikleri için onu savunmak adına 1 milyon dolar topladılar. Gerçekten çok ilginç. Zohran Filistin açısından gerçekten konuşan biri olduğu için bir sürü insanın desteğini kazandı ve bir sürü insan onun için gönüllü oldu, kapı çaldı. Onun dışında da aslında çok normal şeyler vadetti yani.
Herkesin yapması gereken şeyler vadetti ve bu arada şey de var. İsrail ve İsrail'i destekleyen bir sürü insan yaptıkları soykırımda şey diyor. Hani siz genç öğrencilersiniz, eşcinsel haklarını destekliyorsunuz. İşte ırkçılık olmasın diyorsunuz ama Filistin'deki insanlar ekstrem Müslüman ve siz işte mesela eşcinsel hakları desteklemiyorlar diyor.
O yüzden siz kendinizle çelişiyorsunuz diye böyle bir argüman sunmaya çalışıyor. Ve bu baya saçma yani. Orada insanları katlediyorsunuz ve katletmeye bahane arıyorsunuz. Ama Zoran da o genç insanlardan biri.
Zaten 34 yaşında. O da eşcinsel haklarını savunuyor ve insan haklarını da savunuyor tabii ki. Onun dışında şey böyle politika olarak bedava otobüs yapacağım dedi. Yani tüm otobüsleri bedava yapacağım dedi.
Otobüsleri hızlandıracağım çünkü New York Amerika'daki en yavaş otobüslere sahip dedi. Çocuklar için bedava kreş ve eğitim olacak dedi. Ve şu an New York'ta yaşamak çok pahalı. Kiralar çok yüksek ve New York'ta böyle belediyenin kontrolünde olan baya bir ev var.
O evlerin kira artış oranını direkt belediye belirliyor ve isterlerse hani %0 kira artışı yapıyoruz bu sene diyebiliyorlar. O da kira artış oranını durduracağını söyledi. Bu arada günümüzde çoğu büyük şehirde yaşamak çok zor. New York'ta da büyük ihtimalle yaşamak çok zor, İstanbul'da da çok zor, Londra'da da çok zor.
Ya da yani Barcelona'da çok zor ve özellikle hani o şehirlerde büyüyen insanlar için zorlaşıyor. Çünkü tüm şehirlere hani daha çok para kazanan yerlerden insanlar göç ediyor. Kiralar bayağı yükseliyor. Bir sürü yerde de direkt şirketler ev satın alıyor ve mesela bazen fiyat yükseltmek için bazı evleri hiç kiralamıyorlar.
Çünkü hani verdikleri diğer kira evlerin kiraları yükselsin. ve genel olarak fiyatlar yükselsin diye. Bunun en iyi böyle ev sistemi olarak, public housing deniyor buna. Viyana'da, Avusturya'da bayağı iyi bir örneği var.
Çünkü orada belediye ya da devlet emin değilim. Evlerin böyle %40'ının, %30'unun sahibi bildiğim kadarıyla. Ve direkt o kadar çok eve sahip olunca kiraları baya iyi kendiniz belirleyebiliyorsunuz. Çünkü çok fazla opsiyon oluyor ve özel sektörün de fiyatları ister istemez düşürmesi gerekiyor.
Yani düşünürsek gerçekten yaşamak için kira ödeme gerçeği çok ilginç bir olay. Yani zaten çoğu insan sadece oturduğu ev için kira çalışıyor. Kirasını ödüyor. Sonra kalan parayla da fatura ödüyor.
Ya da başka şeyler yapmaya çalışıyor. Ya da direkt yaşadığı şehirden çıkmak zorunda kalıyor. Şehrin çok uzaklarına gidiyor. Sonra iki saat işe gidiyor.
İki saat işten dönüyor. Zaten gün bitmiş oluyor. Bu da bayağı büyük bir problem. Aynen, Zohran böyle şeylere değindiği için bir anda öne çıktı ve sadece bu da değil.
Böyle internette çok iyi videolar yaptı ve tabii ki dediği şeyler de gerçekten savunduğu ve görüşü olduğu şeylerdi. Bir sürü insanın Instagram'ına çıktı böyle. Mesela futbol içeriği yapan birinin de Instagram hesabında futbol konuştu. Ya da böyle New York sokaklarında herkesle röportaj yapan öyle tipler oluyor.
Onların da böyle bulabileceğiniz hepsine çıktı yani. Böyle bir yıl içinde dünyada böyle rekor sayıda Reel'de yer almış olabilir Instagram gönderisinde. Başka ne yaptı? Sokağa çıkıp röportajlar yaptı.
O Queens diye bir yerde yaşıyor. Böyle dünyada en çok göçmenin, en çok dilin konuşulduğu yer direkt Queens. Daha önce bundan bahsetmiştim. Hatta benim orada yaşayan böyle iki kuzenim ve bir teyzem de var.
Ve aşırı değişik bir yer yani. Gerçekten o kadar çok ülkeden insan var ki her ülkenin iyi ve ucuz yemeğini yiyebiliyorsunuz. Çünkü böyle New York'un en havalı yeri değil Queens. Yani bence havalı bir yer de anladınız dediğim yani en lüks yeri kesinlikle değil.
İşçi insanların yaşadığı ya da işte göçmen insanların yaşadığı bir yer ve gerçekten bazı yerleri böyle kötü tabelalar, telefoncular falan Fatih'e benziyor. Ama böyle Çin mahallesi de var. Ya da ben 2023'de oradaydım. Dünya Kupası yeni olmuştu ve işte Arjantin Dünya Kupası'nı kazanmıştı.
Bir sürü Arjantin bayrağı da görüyordum bazı mahallelerde. Spider-Man da quincy bu arada yani o da baya havalı biri sonuçta. Peter Parker adını da vermiş olayım. Evet, Zoran Trump kazandıktan sonra, Queens bölgesinde de bir sürü insan normalde solcu adaylara oy verirken bir anda Trump'a oy vermişti.
Bir sürü insan Trump'a geçmişti. Zoran'da bir gün sonra bir sürü politikacı ya da insan mutsuzken, Trump'a kaybettik, bittik, biz ne yapacağız diye takılıyorken, o da sokağa çıkıp insanlarla konuştu ve neden böyle oldu, neden oy verdi dedi. Ve çoğu insan ekonomik olarak kötü durumda oldukları için bir şeyler değişsin diye oy verdiklerini söylediler. Aynı yönetimle devam edilecekti Joe Biden'ın başkan yardımcısıyla Kamala Harris'i.
Yani bir şeyler değişsin diye ona oy verdik dediler. Filistin yüzünden de Trump'a geçen bayağı bir insan var. Çünkü Trump sürekli ben hiç savaş çıkarmayacağım, çok barışçıl biri olacağım diye böyle hava atıyordu başkan adayı olmadan önce. Gördük sonra ne olduğunu geçen haftalarda.
Ve gerçekten hani insanlarla konuşup onları dinlemiş Zohran ve sonrasında da ona göre bir plan hazırlamış. Ve bir şekilde insanları ikna etmiş doğru aday olduğuna. Bu arada kendisi bir Nepo baby yani annesi de babası da böyle değişik insanlar. Annesi film yönetmeni Miran Nayir diye biri.
Mansun Wedding diye bir filmi var aslında baya ünlü olan belki görmüşsünüzdür. Zohran böyle Belediye başkan adayı olmadan önce belediye meclisindeymiş. Ondan önce de bir ara annesinin filminin müziklerini yapmış. Hem şarkılarını seçmiş hem de albümün yapımcılığını yapmış.
Film müziği albümünü. Hatta sonra annesi ona böyle tiyatroda rol de teklif etmiş. Oyunculuk yapması için ama o da hayır demiş. Çok havalı bu abi.
Bir de kendisi rap müzik de yapmış bundan önce. Mr. Cardamom adıyla. Yani baya çok normal bir insan yani.
Tabi ki ayrıcalıklı bir geçmişi var yani. O da ayrı. Babası da akademisyen. Good Muslim, Bad Muslim diye 2004'te Müslümanların Amerika'da nasıl görüldüğü ile ilgili bir kitap yazmış.
Ve orada şeyden de bahsediyor. Mesela Afganistan'da Amerika'nın Rusya'yla yani Sovyetler Birliği'yle Afganistan üstünden savaşırlarken Amerika'nın nasıl orada Taliban gibi bir oluşumun çıkışına destek verdiğini anlatıyor. Sırf hani Amerika'nın çıkarlarına o sıradaki çıkarlarına uyusun diye. Yani böyle tam iyi yetiştirilmiş bir aile çocuğu.
ve belediye meclisindeyken de değişik şeyler yapmış. Mesela taksicilerin haklarını savunmak için taksicilerle bayağı bir süre açlık grevine gitmiş. Hatta şey de komik, belediye başkanı olduğunda tören için yemin ederken onu o beraber grev yaptığı taksicilerden biri götürmüş yemine. Zorlan'a yeminini ettiren kişi de Bernie Sanders.
O da böyle 84 yaşında Amerikalı bir politikacı ve Amerika'daki en etkili politikacılardan. Hiçbir zaman başkan olamamış biri. Başkan adayı bile olamamış biri. 2016'da ve 2020'de Zaten insanları en çok heyecanlandıran şeylerden biri de bu ve şöyle de bir şey var.
Zorlanıp politikaya iten insanlardan biri de gençken ya da daha küçükken, zaten genç şu an, Bernie Sanders'ın yaptıklarını görmekmiş. Bernie Sanders aslında yani çok normal biri ama Amerika'ya göre böyle aşırı solcu bir politikacı. Sağlık bedava olsun diyor. Her ülkeye savaş açmayalım diyor.
İsrail, Filistin'e hani böyle şeyler yapmasın diyor eskiden. Ve zamanında mesela Amerika'daki siyahilerin haklarını da çok savunmuş. Çünkü adam 84 yaşında ve yani bundan kaç sene oluyor artık hesaplama yapamıyorum ama insanların doğrudan aynı haklara sahip olmadığı zamanlar sırasında yaşıyor yani. Otobüsle aynı yere oturamadığı zamanlar. O da yani daha o zamanlarda Bernie Sanders protestolarda böyle tutuklanırken görüntüleri var.
Her zaman tarihin doğru tarafında bulunmuş. Amerika mesela Irak'a girerken saçma bir şey olduğunu ve gereksiz bir şey olduğunu söylemiş. Şu an Amerika diğer operasyonları yaparken de aynısını söylüyor ve maalesef Amerika'daki politik yapı sebebiyle bu adam hiçbir zaman Amerikan başkanlığına aday olamadı. İki kere çok yaklaştı.
İşte 2016'da ve 2020'de. 2016'da Hillary Clinton'a kaybetti. O başkan adayı oldu ve o da o kadar kötü bir adaydı ki Trump kazandı. 2020'de de Joe Biden'a kaybetti.
Joe Biden seçimi kazandı ama sonrasında olanlar ve Joe Biden'ın kazandıktan sonra yaptıklarının Amerika'yı çok etkilememesi, çok bir şey değiştirmemesi Yani arada iyi bir şeyler yaptı ama aynı zamanda hem soykırım yaptı hem de insanların hayatı çok değişmedi iyi olarak. Hani küçük iyi değişiklikler oldu da yani insanlar evlerine yine kiralarını ödeyemiyorlarsa ama mesela 20 dolar fazla kazanıyorlarsa bu böyle genel ekonomide baktığımızda daha iyi duruyor olabiliyor ya da işte hisse değerleri artıyor. Ama insanların borcu var yani hissesi yok. Hisse tutanlar zaten parasına para katmış oluyor.
ve yani aday olmaması da üzücü sebeplerden dolayı çünkü parası olan şirketler mesela sağlık şirketleri diğer adaylara yatırım yapıyor ya da Bernie Sanders mesela biraz daha fazla vergi alınmasını istiyor zenginlerden o yüzden tüm zenginler tüm değil de yani çoğu zengin gidip Joe Biden'a para veriyor silah şirketleri de yani Her şey. Aynen. Ve parti içinde de adamın kimse... Yani çoğu insan adamın başkan olmasını istemiyordu.
Daha böyle çılgın fikirleri olduğu için bedava sağlık gibi. O yüzden bu adam aday olmadı hiçbir zaman. Ve 84 yaşına geldi yani. Bir ara hayatını kaybedecek.
Ama mesela Zohran'a büyük bir ilham olmuş. Ve şu an Zohran belediye başkanı seçimini kazandı. Hikayesine devam etmek gerekirse, New York belediye seçimlerinde bir de şöyle bir şey var. Çünkü belediye seçimlerinde ilginç bir şey daha oldu.
New York, İsrail'den sonra en çok Yahudinin yaşadığı yer. Ama tabii ki farklı fikirlerde bir sürü Yahudi var. Bazıları soykırıma karşı çıkıyor ve sürekli protestolar yapıyor. Bazıları da destekliyor.
New York'ta ikisi de var. Ve New York'da ön seçimlerde, belediye seçimlerinde... ...preferential voting diye bir şey var.
Yani siz oy verirken tek bir adaya oy vermiyorsunuz. En çok sevdiğiniz beş kişiyi sıralıyorsunuz. Ve diyelim seçimler bir insan %50 oy alana kadar devam ediyor. Ama insanlar bir kere sıralıyor.
Yani bir sıralama yapıyor. İnsanların oyu sayılıyor. Kimse %50'yi geçmezse bu sefer insanların ikinci oy verdiği kişiye bakılıyor. Ve herkese oradan yeni oylar geliyor.
Diyelim Zohran'ı başkaları ikiye yazmış. Oradan oy kazanıyor. Ve bu %50'yi geçene kadar devam ediyor ve böyle bir sistemde şöyle bir şey var. İnsanlar birbirlerini destekleyebiliyorlar.
Çünkü mesela Andrew Cuomo denen diğer adayın kazanmasını istemiyorsunuz ve başka adaylarla yakın görüşleriniz var. Direkt yarıştan çekilmektense birbirinizi destekliyorsunuz. Diyorsunuz ki mesela beni birinci sıraya yazın, Zoran'ı ikinci sıraya yazın. Ya da Zoran diyor ki beni birinci sıraya yazın, şu adamı ikinci sıraya yazın diye.
Ve Zoran birkaç kişiyle böyle ortak destekleme çalışmaları yaptı. Ve bu yaptığı destekleme çalışmalarından birinde de Yahudi bir adayla bunu beraber yaptılar. O da Brad Lander diye bir adam. O da İsrail'in soykırmını desteklemeyen bir adam.
Beraber böyle televizyon programlarına çıktılar. Çünkü Zohran Ali buradan o kadar çok eleştiri geliyordu ki bu da saçma. Bu da büyük ihtimalle insanların daha çok oy vermesine sebep oldu. Çünkü yani İsrail'in soykırmının New York Belediye Başkanlığı seçimiyle bu kadar konuşulması üstüne de hani Zohran'ı daha da popüler yaptı.
Ve yani Yahudi birinden doğrudan destek almak da onu daha popüler yaptı. Birbirlerini ortak desteklediler ve Bu Brad Lander'da en çok oy alan 3. kişiydi sanırım ya da 4. kişiydi.
O yüzden onun birçok oyu Zoran'a gitti ve Zoran'ın kazanmasına yardımcı oldu. Ve yaptığı ilginç şeylerden biri de böyle birçok dilde Zoran Instagram'da İspanyolca, Arapça, başka Çince konuştuğuma emin değilim. Çince de konuştu galiba. Kendini tanıtan videolar yaptı.
Bir gün mesela yaptığı ilginç şeylerden biri de New York'un en kuzeyinden en güneyine yürüdü. Ama gerçekten bu çok uzun bir yürüyüş ve bunu tüm gün boyunca yaptı. Ve gerçekten orada insanlarla konuştu. Aynı zamanda tabii ki sosyal medya paylaşımları yaptı. Yani bayağı sokakta gezinen biriydi ve sokakta gezinebilecek biriydi de.
Çünkü çoğu politikacıyı sokakta herkes kabul etmez. Veya bazı politikacılar daha kontrollü bir ortamda olmak istiyorlar. Bu arada Andrew Cuomo da, o öbür 11 kişiye taciz etmiş adam. Sokağa her çıktığında insanlar onu öyle bir böyle...
Bu yaz Andrew Cuomo Zoran'a kaybetti. Sözde Solcu Parti'nin adayı. Ve New York'ta da şöyle bir şey var. Yani Solcu Parti çok çok yüksek ihtimalle seçimleri kazanıyor.
Ve Zoran'a da Herkes kaybetti. sevindi. Ve Tabi ki bazı insanlar üzüldü. Mesela New York'taki en zengin insanlar.
Ve bunlardan en saçmalarından biri Bill Ackman diye bir adam var. Bu adam yatırım bankacısı ve çok çok zengin. Ve bu adam bunalıma girdi. New İşte Zohran belediye York'ta da şöyle bir şey var. Yani Solcu Parti çok yüksek ihtimalle seçimleri kazanıyor. başkanı olacak New York bitecek.
Herkes New York'tan ayrılacak. Çünkü bir sürü insan şey diyordu. New York'a gelirse tüm zenginler New York'tan kaçacak ve vergi ödeyecek kimse kalmayacak. Zoran işte bedava otobüsü yapamayacak, bedava şeyleri yapamayacak.
Herkes Zoran'a yapacağın şeyleri nasıl ödeyeceksin, yapacağın şeyleri nasıl ödeyeceksin diye soruyordu. Bu milyarder Blackmon'da ki Blackmon'da mesela çocuğu üniversiteye gitmiş ve sonra biraz komünist olmuş çünkü büyük ihtimalle babasının nasıl bir iş yaptığını anlamış. Babasının bununla ilgili bir Facebook postu var böyle birkaç yıl önce. Yani çocuklarınıza eğitim aldırıyorsunuz sonra da bir şeyler öğrendiklerinde bunalıma girip daha da kapitalist oluyorsunuz.
Sevgili bazı babalar yani olmuyor böyle. İşte ne yapabiliriz ne edebiliriz diye düşündü bu milyarderler ve sonunda dediler ki Andrew Cuomo'yu tekrar da yapalım. Çünkü o yani New York'ta yıllardır olan 70 yaşında bir adam. ve hani işte politikacı yani tekrar onunla aday yapalım ona istediği parayı verelim destekleyelim ve sonra Andrew Cuomo ön seçimi kaybettikten sonra bir de bağımsız olarak belediye başkanı adayı oldu ve bir sürü sağcı ve işte çok çok muhafazakar solcu sözde solcular Demokrat Parti'deki insanlar onu desteklediler ve Zoran'ın kampanyasını kopyalamak için mesela Zoran sürekli sokakta falan yürüyordu.
Andrew Cuomo da sokaklarda video çekmeye başladı. Ama direkt oyuncu kullanarak böyle videolar çekmiş. Hani kamera arkası görüntüleri var. O da gerçekten baya ezik bir durum yani.
Ama seçim tamamlanana kadar ne olacağı tam olarak belli değildi. Bir de sağcı partinin bir adayı vardı. ...Republican Parti'nin, Trump'ın partisinin, Curtis Sliva diye.
Bu adam da çok kritik bir rol oynadı. Çünkü üç aday var. Bir tane daha aday var aslında. O da Eric Adams diye.
New York'un şu anki belediye başkanı ama o kadar kötüydü ki... ...ve seçimi kazanılmayacağı o kadar belliydi ki... ...o çekildi ve şey destekledi,
Andrew Cuomo'yu destekledi. Sonra Republican sadece adama, sen lütfen çekil dediler. Çünkü çekilirse Zoran'la Andrew Combe'a beraber yarışacak. Ve herkes Andrew Combe'ın kazanmasını istiyor.
Burada bizim karşı olduğumuz taraf. Yani en azından benim. Ama bu Republican adam, bu sağcı adam, ben çekilmeyeceğim. Andrew Combe'a çekilsin çok istiyorsa.
Ben bu yarışta yarışacağım dedi. İşte dediler ki senin yüzünden seçimi kaybedeceğiz. Zoran belediye başkanı olacak New York. Komünist olacak New York'a.
Cihad gelecek falan. Böyle şeyler söylüyordu insanlar. Hatta Trump da dedi, yani bu adam çekilmeli dedi. Sonra bu belediye başkan adayı, Curtis Sliva, Curtis Sliva, nasıl nasıl, aynen bilmiyorum tam adını, bana bir yerlerde büyük elçilik teklif ettiler çekilmem için, para verecekler çekilmem için ama ben çekilmeyeceğim, yarışacağım dedi.
Bu da gerçekten ilginç bir duruş ve sonra... Zoran ikinci kez yendi, Andrew Cuomo'yu. O da Kasım ayında oldu, yanılmıyorsam. Ve 1 Ocak'ta da belediye başkanı oldu ve istediği bazı şeyleri şimdiden yaptı.
Ve yani nasıl bir belediye başkanı olacak önemli tabii ki. Çünkü şu an bir sürü insanın gözü onun üstünde ve bir sürü insan politik olarak uzun süre sonra ilk defa heyecanlandı. Çünkü bundan önceki, geçen sene Amerikan Başkayadayı Kamala Harris özellikle gençleri heyecanlandıran biri değildi. O da yani hani Trump şu an tüm dünyaya saldırıyordu.
Kamala Harris de şey diyordu, Amerika dünyanın en yok edici ordusu olacak ve kimse bizimle başa çıkamayacak tarzı şeyler diyordu. O da yani hani aşırı farklı şeyler yapmazdı Trump'tan. Belki yapma yolu farklı olurdu. Daha yavaş ve daha hani bu kadar haber olmayacak şekilde Amerika başka ülkelere saldırırdı.
Ve tabii ki bu arada Trump'ın başkan olması daha kötü oldu. Yani bir sürü araştırma parasını kestiler. Benim İngiltere'de bir arkadaşımın arkadaşı var. Direkt AIDS araştırması yapıyor mesela.
Onların parası kesildi yani. Onun dışında bir sürü bilim insanının araştırma fonu kesildi ve bayağı bildiğiniz bilim insanlarının çalışmaları yavaşladı. Bazı insanlar işten çıkarıldı. ...böyle çok açlık içinde yaşayan ülkelere yapılan yardımları kestiler.
Yani Amerika tabii ki bir yandan dünyayı böyle darmadağın ediyordu... ...ama aynı zamanda da bazı yerlere hem kültürel olarak... ...hem de işte yemek olsun,
sağlık olsun, aşı olsun yardımlar yapıyordu... ...gerçekten ihtiyacı olan yerlere. Ve bir anda bunları kestikleri için bayağı bir insan ölecek.
Bu da Elon Musk'ın şeydi. Amerika çok para harcıyor, bütçeyi kısacağız ve Amerika için daha iyi olacak diye. Ama şu an halk da çok memnun değil çünkü onların da yaşam standardı belli bir şekilde artmadı. Yine kira ödemekte zorlanıyorlar, normal bir şekilde yaşamakta zorlanıyorlar.
Ama tabii ki çok istiyorsanız işte bizim ülke Venezuela'nın liderini kaçırdığı için çok iyi oldu diye sevinmek. Hani ona sevinebiliyorsunuz ama hayatınız hiçbir şekilde değişmiyor. O yüzden bunda sevinilecek ne var bilmiyorum. Evet, insanlar bu yüzden heyecanlandı.
Zorhan dediklerinin ne kadarını yapabilecek? Emin değiliz tabii ki. Ama şu an birkaçını yaptı yani. Ve şey de önemli.
Yani politika tek bir kişiye bağlı olmamalı ve insanlar sürekli politik olarak aktif olmalı. Çünkü birine çok güvendiğinizde o kişi güveninizi tabii ki bozabilir. Daha önce Amerika'da bu Obama'da oldu yani. Obama birçok insana göre iyi şeyler yaptı ama aynı zamanda çok saçma şeyler de yaptı. ve birçok konuda da hayal kırıklığı yarattı bir sürü insanda hatta Zoran'da dahil buna.
O yüzden insanların her zaman politik olarak aktif olması önemli ama Zoran gibi insanların da politika yapması önemli çünkü gerçekten insanların düşüncelerini savunan ve belli bir dünya görüşü olan birinin kendini satan birine kıyasla belediye başkanı olması çok daha Ve şu an kendisi partisinin en güçlü isimlerinden biri. Zorlan Amerikan başkanı olamıyor çünkü Amerika doğumlu değil. Uganda doğumlu. Böyle bir olay var ama partisinde önemli bir figür olacak gibi.
Oldu zaten yani. Ki partisinde birçok insan onu desteklemedi bile. Yani Demokrat Parti'nin adayıydı. Ama Demokrat Partili birçok kişi, biz Zoran'ı destekliyoruz seçimlerde ona oy verin demedi.
Bu da yani insanların ne kadar saçmaladığını ve ne kadar korkak olduğunu gösteriyor. Çünkü işte Zoran'ı destekleseler şey diye düşünüyorlar, bizim İsrail'e karşı geldiğimizi düşünecekler, bizim zengin, bize bağış yapan insanlara karşı geldiğimizi düşünecekler diye. Bu da ama insanların ikiyüzlülüğünü daha da öne çıkardı ve direkt Zoran'a olan desteği de arttırdı. Zohran geçenlerde çok mantıklı bir şey yapmadı.
İlk olarak şöyle bir yeni bir yasa çıkardı. Yasa mı kararname mi bilmiyorum. New York'ta ne diyorlar. Bu tartışma konusu olan şeyi anlatıyorum şimdi.
Dedi ki işte camilerde ya da sinagoglarda ya da herhangi bir insanların dini mekanlarının önünde protesto yapmayı yasakladı. İşte 20 metre mi 30 metre mi hani bu. Yapacaksanız uzağında yapın dedi ve Amerika'da şu an sinagoglarının önünde çok fazla protesto oluyor. Çünkü Batı şeria diye bir yer var.
İsrail'in illegal bir şekilde ele geçirdiği ama bu ele geçirme hala devam ediyor. Orada yaşayan Filistinliler var. Mesela bir anda eviniz basılıyor ve siz dövülüyorsunuz ve sokağa atılıyorsunuz silahlı insanlar tarafından ve eğer onlara saldırırsanız çok fazla bir hakkınız yok. Yani yapabileceğiniz çok bir şey yok.
İnsanların gözleri önünde böyle bir şey oluyor ve hani bu Amerika'nın bile kabul ettiği bir şey. İsrail'in en büyük destekçisinin. çoğu ülkenin kabul ettiği bir şey. Ve Amerika'daki bazı sinagoglarda böyle etkinlikler düzenleniyor ve bu batı şeriadan evler satılıyor mesela insanlara.
Geçen de böyle bir etkinlik olmuş ve protesto yasağı olduğu için hemen sinagogun önünde protesto yapamamış insanlar. Tabii ki biraz uzakta protesto yapmışlar. Orada da protesto sırasında iki tarafta da işte Filistinlilere ölüm diye bağıranlar olmuş. Filistin'i savunan insanlarda da Hamas'ı destekliyoruz diye bağıranlar olmuş.
Ve sonunda Zohra şöyle bir tweet attı. Önceki gün yaşanan şeyleri kabul etmiyoruz. Kesinlikle terör örgütleri desteklenmemeli diye. Ama başka bir New York Times'ın haberinde şeyden bahsetmiş yani.
Tabi ki sinagoglar da böyle Batı Şeriatı'nın satılması hiç mantıklı değil diye hani konuşmuş. Ama attığı tweetle bununla ilgili hiçbir şey demiyor ve bu da biraz yani üzücü. Çünkü Zoran'ın kazanmasındaki en büyük sebeplerden biri görüşlerini çok fazla değiştirmemesiydi. Ve bu biraz yani daha iyi yapabileceği bir şeydi bence.
Daha iletişimini daha iyi yapabileceği bir şeydi. Bu bölümde böyleydi. Dinlediğiniz için çok teşekkür ederim. Haftaya bu sefer politika değil, daha saçma bir konuyla tekrar sizlerle olacağım.
Kitap olabilir, saçma sapan başka bir konu olabilir. Görüşürüz. Dinlediğiniz için çok teşekkür ederim. Oy verebilirsiniz.
Ay, oy mu veriliyordu? Puan veri. Ne oyu? Yani seçimlerde tabii ki oy kullanın.
Ama aynen Spotify'da veya Apple Podcast'a puan verebilirsiniz. Bu podcast'ı bu arada pod.medya.com üstünden de dinleyebilirsiniz.
Şu an başka bir yerden dinliyorsanız. Öyle haberiniz olsun. Kendinize iyi bakın. Görüşürüz.
Bu transkript otomatik olarak oluşturulmuştur; küçük hatalar içerebilir.