
4.198 kelime · ~21 dk okuma
Herkese merhabalar, Midas'ın sunduğu Tuncay Turşucu ile Şirket Hikayeleri Podcast'imize hoşgeldiniz. Ben Furkan, karşımda da pek sevgili Tuncay Turşucu Hocamız var. Hocam tekrardan hoşgeldiniz. Tekrardan hoşbulduk, selamlar.
Nasılsınız, iyisiniz? Eyvallah iyiyiz çok şükür, yaramazlık yok. Yoğunluk var tabii işlerden ötürü ama olsun, iş olsun. tam onu diyecektim hocam yani iş olsun o yoğunluk tatlı bir yoğunluk oluyor yani aynen öyle sen iyisin inşallah iyisiniz bizdeyiz hocam çok şükür bizde de koşturma çok fazla ama aynı modda iş olsun koşturmalarımız olsun yeni projelerimiz olsun zaten heyecanla koşturmaya devam ediyoruz bakalım keyfimiz yerinde ama Evet, yani bu podcast'ı dinlemeye başlayanlar için hızlıca konseptimizi bize özetlemek isterim bu noktada.
Sevgili Tuncay Turşucu hocamızla birlikte Şirket Hikayeleri podcast'ımızda şirketlerin finansal tarihini, faaliyet alanlarını, sektörünü, ürün gamını, yatırımlarını ve açıkladılarsa eğer sor bilançolarını yani kısacası şirketin tüm finansal hikayesini konuşuyoruz. Zaten adı üstünde o yüzden bu podcast'ı konuştuklarımızın hiçbiri değil yatırım tavsiyesi değildir. Zaten biz şirketlerin kendilerini konuşuyoruz, hisselerini konuşmuyoruz haliyle. Tamamen bu şirketler ne yapar?
Ne iş yaparlar? Ne yerler? Ne içerler? Değil mi?
Yani ne üretirler? Ne satarlar? Nasıl bir iş şey vardır? Mesela tarihçisi.
Geçenlerde bir yerdeyim işte, yanıma insanlar geldiler. hocam merhabalar selamlar falan işte her zaman olan şeyler bu bizim podcastlerimiz hakkında da bir tane yorum yaptılar onu da sana da söyleyeyim buradan ifade edeyim diyor ki birisi ya diyor o kadar büyük bir zevkle dinliyorum ki arabadayken benim günlük çok arabanın içinde çok yolum var diyor Persi seferinde diyor açıyorum diyor ve orada diyor bir şirketi hakkında bilgi almak o şirketin ne iş yaptığını ...anlayabilmenin ne kadar önemli olduğunu... ...çok çok fark ettim." diyor.
Sizin sayenizde diyor, yani şirketlerin borsadaki hareketinden... ...daha çok şirketlerin kendisine odaklanmanın, ne iş yaptıklarını daha iyi anlamanın... ...ne kadar önemli olduğunu da ben anlıyorum diyor bu yapmış olduğunuz... ...podcastlerde diyor.
O yüzden böyle de bir feedbackler aldım. Birkaç tane. Buradan da sana da söylemek isterim. Ay çok mutlu oldum hocam.
Gerçekten. Çünkü zaten bizim, sizle de konuşmuştuk. Bu podcast'i yapma amacımız ve motivasyonumuz zaten aslında yatırım yaptığınız şirketleri yakından tanımanın bir borsa yatırımı için ne kadar önemli olduğu. Siz de zaten her podcast'inizde, her YouTube videomuzda, yazılarınızda, sosyal medyanızda hep dile getiriyorsunuz şirketlerin hikayelerini.
hikayelere yatırım yapın diyorsunuz. Biz de hadi bakalım bu şirketlerin bir hikayelerini anlatalım diye çıktık yola. Ama buradan da şeyi de söylemek isterim, bu bölümü de dinliyorsa o arkadaş, lütfen kulağı bizde olduğu kadar gözleri yolda olsun ve dikkatli kullansın. Havaları zaten soğudu.
Ne olur gözlerini ayırma hocam yollardan. Zaten pek çok öğrenci var bir kere. Bunu bir kere daha söylemiştim herhalde. Yeniden söyleyeyim yani hemen hemen bütün öğrenciler yani bizi takip eden bütün öğrencileri Bu podcastler tam bir aralarında bir aşk falan yaşıyorlar benim anladığım.
Hani hangi okula gitsem, hangi üniversiteye gitsem orada hep bu konu açılıyor. Otobüse biniyoruz ve podcast'i açıyoruz. Söylenen bu. Yani haberin olsun.
Aman o yolculuklara keyif katıyorsak ne mutlu bizlere hocam yani bilgilerle beraber tabii. Şimdi daha önce zaten 30'a yakın hatta 30 tane şirketi konuştuk. Bu bölümde de hazır konuyu aşktan açtınız hocam. Belki de hani en çok yeni evlenenlerin veya hani yeni taşınanların çok yakından bildiği bir sektöre gireceğiz bugün.
Ve bu sektör yani beyaz eşya sektörüne ve bu sektörün en büyük isimlerinden biri olan arçelik konuşacağız. Tabi arçelik yalnızca beyaz eşya sektöründe hani sadece faaliyet olarak beyaz eşyada değil, teknoloji zaten birazdan hikayesine zaten sevgili Tuncay hocamız girecek. Ama ben böyle bir girizgah yapmak istedim. Birçok alanda da faaliyet gösteren, atılımlar yapan bir şirket diyeyim.
Ve hepimizin yakından bildiği, hatta çelik robotuyla zaten reklamlarında da hayatımıza giren Arçel'i bir de sizden dinleyelim hocam. Vallahi şimdi Arçel'in zaten kendisi bir hikaye. Yani inanılmaz neredeyse cumhuriyette yaşıt 1955 yılında İstanbul'da Sütlüce'de İlk arçelik açılıyor. O yüzden çok çok eski bir şirket ve Türkiye'nin pek çok ilklerine de imza atan bir firma.
İnanılmaz bir penetrasyon var. Yani halkın içine girmişliği var. Tam böyle bir iç içe yaşayan bir marka haline geldi. Az önce seni de ifade ettiğin gibi, yeni evlenen olsun.
Hatta evlenmek de şart değil. pek çok insanın evinde mutlaka bir tane harçelik var yani. O derece böyle nüfusun, güncel hayatın içerisine girmiş çok çok önemli bir marka. Bir kere onu ifade edeyim.
Tarihçesi var. Zaten tarihçesi 3 sayfa. Yani onu söyleyeyim de bayağı bir uzun bir tarihçesi var. Sürekli yeni şeyler var ama öncelikle 675 milyon 728 bin lira ödenmiş sermayeye sahip olan bir şirket. Şu anda borsa İstanbul'da işlemde olan bir firma.
95 milyar liralık bir borsa değeri var şu anda. İnanılmaz çok büyük bir şirket onu da ifade edeyim. Son bir yılda yüzde 34 gibi sınırlı bir yükseliş yapmış yatırımcısına. Arçelik'in ortaklık yapısını söylemek istiyorum.
Hani %41.43'ü Coach Holding'e ait. Technosan Büromakine isimli bir firmanın %12.05 gibi bir iştiraki var.
Burla Ticaret ve Yatırım Aşeği'nin %5,56 gibi bir şey var, iştiraki var. Bu arada Akçelik'in kendi hissesini de satın almış bir şirket. Akçelik oldukça uzun bir zamandır yani bir yıldır borsadan kendi hissesini de bir geri alım yaptı. %10,19 görünüyor burada da.
Aynen öyle, aynen öyle. Yani %10 gibi bir rakamını kendi hissesini tamamen geri alarak borsada bundan daha büyük bir geri alım şu ana kadar olmadı açıkçası. O nedenle de çok çok önemli. Var yani yine mesela Coach Holding Emekli ve Yardım Sandığı Vakfı'nın %4,27 oranında bir hissesi var.
Koç Ailesi'nin ayrıca %8,67 gibi bir hissesi var. Vehbi Koç Vakfı var, 0,12 çok az bir miktarda. İşte Arçelik'in kendi aldığı paylar var %10. Ve halka açık olan hisselerin oranı da %14,96.
Yani aslında halka açıklık oranı, yani... dolaşımdaki hisse senedi oranı oldukça az. Burada tabii şeyin etkisi var. Arçeliğin kendi hisselerini almışlığının da etkisi var.
%10. Onu da eklesen aslında %24, 96, neredeyse %25 gibi bir halka açıklık aslında var. Ama bu tabii ideal bir oran. Ama şu anda fiili olarak dolaşımda olan hisse senedi oranı %15'lerde olan bir şirket.
O da hissenin tabii... ...biraz daha hani kıt bir hisse olmasına da sebep oluyor açıkçası. O da hisseyi de oldukça böyle... ...destekleyen de bir etken oluyor.
Şimdi Arçelik'te toplam 45.000 kişi var Furkan. 45.000'e fazla hatta.
Tabii çalışan var. İnanılmaz bir rakam. 14 tane markaya sahip. Hani herkes der ki bir Arkeşelik'ten bir Beko'dan falan haberdardır.
Evet hocam bir iştirak sayfasını görüyorum. 2-3 sayfa maşallah. 82 tane iştirak var. 82 tane iştirak var ve pek çok ülkeye yayılmış.
Çok aşırı yani şey global bir marka. İngiltere'de var, Bulgaristan var, Romanya var, Rusya var, Hindistan var. Pakistan var. Mısır var.
Ve buralarda da lider markalar. Yani lider ya da en büyük üçüncü oyuncu olan. Yani ilk böyle üçte olan şirketler. 82 tane iştirak var.
Toplam 31 tane fabrika var. 150'den fazla ülkeye satış var. 30 tane R&D merkezi var. 3000'den fazla da patent için yapmış olduğu Müracaat var.
Bu da R&D alanında ne kadar aslında öncülük olduğunu da gösteriyor. R&D inanılmaz. Yani R&D, 30 tane R&D merkezi var ve bu R&D merkezlerinde toplam 2500'den fazla mühendis var. Yani bu inanılmaz bir ordu.
Yani anormal bir ordu ve ama tabii bunun da sonuçlarında inanılmaz bir şekilde de alan bir şirket elbette ki. Yani bir sürü ürünler, bir sürü değişimler ve liderlikler. Yani onu da ifade edelim. Bu arada bir bilgi vereyim sana.
Hatta finansallar kısmında belki sohbet ederdik ama şimdi çok daha iyi şey yakışır. Ali Çelik'in bilançosunda toplam 16 tane farklı para birimi var. Yani 16 ülkede üretim yapıyor. 16 tane farklı bir para birimi var.
Ve böyle bir bilançoyu yöneten bir şirket. inanılmaz bir ustalık isteyen bir şirket. Süresel şirket diyoruz ya, işte al sana bir tane harçlilik. Yani hani dünyada, Amerika'da falan herkes Yani kendi şirketinden falan bahseder.
Bizde de işte arçelik bir, şişe cam ikidir herhalde. Bunun gibi şirketler bizim tabii iftiharımız yani. İftihar ediyoruz bu şirketlerle. Şimdi arçeliğin macerası 1955'te start alıyor.
1959 yılında ilk çamaşır makinesi açılıyor. 1960'da da ilk buzdolabı üretiliyor. Bak. Atlıyorum araları.
Yani o kadar fazla ki... 1991'de... ARGE merkezi açılıyor. Bak, 91 yılında ARGE işine giriyorlar zaten.
Ne kadar üstünden? Artık 33 sene falan geçmiş. Ankara'da ilk bulaşık makinesi üretimi açılıyor 1993'de. Yani 1955'den 1993'e kadar işte çamaşır makinesi, salavu ve bulaşık makinesi işleri zaten hazır olmuş oluyor ve bir de ARGE olayı da hazır olmuş oluyor.
99 yılında Ardem'den alınıyor. Ardem pişirici ve ısıtıcı cihazlar üreten bir firma. Yani bu Ardem'le beraber aslında İşte sadece bu 3 tane beyaz eşya ürününün haricinde küçük ev aletleri ve mutfak aletleri işine de adım atmış oluyor aslında. Arçelik yıl 1999.
Bazı önemli ortak anlaşmalar yapılıyor ve 2000 yılından itibaren bu olay oluşuyor. Mesela Arçelik LG ile ilk klima üretim anlaşmasına girişiyor ve üretim yapılıyor. Yıl 2000'de bu olay oluyor. 2001 yılında bizim hepimizin bildiği bu Beko markası oluşturuluyor.
2002'den itibaren, şimdi 2002 yılı ve sonrası Arçeliğin artık dünyaya açıldığı bir yıl. Yani 2002'nin öyle bir önemi var. 2002 yılında Avusturyalı Elektra ve Alman Bloomberg şirketleri satın alınıyor. Bak satın alınıyor yani direktman.
alıyor. Yani ortaklık veya bir joint ve venture falan da yani değil, direkt alıyor 2002'de. 2002'de yine aynı yıl İngiltere'de iki tane marka satın alınıyor. 2002'de yine aynı yıl Romanya'da Lider Arktik, buzdolabı üreten bir firma, Arktik satın alınıyor ki Romanya'nın lider şirketi bu.
Bunların hepsi çok önemli olaylar oluşuyor ve 2006'da işte Rusya'da asıl Beko LLC şirketi üretime geçiyor. Yani Beko aslında Rusya'da şu anda tamamen lider bir şirkettir. veya Rusya'da yaşayanlar varsa bunu çok daha yakından izliyorlardır. Onu da ifade edeyim.
Grundig markası 2007'de geliyor. 2007'de Çin'de üretime geçiliyor. İnanılmaz olaylar bunlar. Bak Çin, yani 2007 Çin.
2008 yılında Türkiye'nin ilk kurutma makinesi açılıyor. Yani buna da adım atılıyor. Şimdi 2009 yılı biraz enteresan, o benim çok hoşuma gidiyor. Bakalım senin de hoşuna gidecek mi?
Dünyanın en sessiz, en hızlı ve en az su harcayan bulaşık makinesini icat ediyor. En sessiz çalışan? En sessiz, en hızlı ve en az su harcayan. 2009 mu dediniz hocam?
Evet, evet. Çünkü böyle hayal meyal, gerçi hala günümüzde de yapıyorlardır diye tahmin ediyorum, çok denk düşmediğim reklam biçimleri de, sessiz makinelerin reklamları bir ara inanılmaz patlama yapmıştı. Hani hep sağda solda giriyoruz, bütün makineler, çamaşır makineleri, süpürgeler sessiz çalışmakla ön plana çıkıyordu. Bunun öncülerinden bir tanesi hariçelik oldu anladığım kadarıyla.
Öncülerinden birisi hariçelik oldu ve en sessizini yapmış. En hızlısını en az su harici. Dağını olsun. Hem de lider.
Yani bununla beraber tabii çok büyük atılımlar bunlar. Yani bütün bunların hepsi tabii bu... ...91 yılında açılan ARGE ile... ...gelen olaylar bunlar.
İşte bak ARGE'nin önemi, ne kadar önemli. Hani daha 2009 yılında dünyada inovasyon denen bir kavram yokken değil mi? Evet. Yani yoktu o kavram.
İnovasyon kavramı benim bildiğimle hani... ...2010... 5'li, 16'lı yıllardan sonra falan dünyaya egemen oldu.
İnovatif ürünler, inovasyonlar. Türkiye'de de o yıllarda konuşulmaya başlandı daha çok. Türkiye'de de o yıllarda konuşma var. Aslında bu bir inovasyondur.
Yani bulaşık makinesi var. Zaten var olan bir ürün. Ama var olan bir ürünü en hızlı, en sessiz ve en az su harcayan bir şekle sokarak yeniden üretiyorlar. Bu bence işte çok önemli bir inovasyon.
Kesinlikle. Ve devam etmiş yani 2002'den sonra Sadece Arçelik'te değil aslında Furkan. Koç grubunda da var. Bu Ford'u da yaparken biz bahsediyorduk.
2002'den sonraki inanılmaz yükselişler. Dünyaya bir açılma var. İnanılmaz. Mesela 2011 yılında Güney Afrika'da markasını satın alıyor ve Afrika'ya giriyor.
2012'de Mısır, Ukrayna, Avustralya ve Tayvan'da merkezler açılıyor. 2014 yılı İspanya, Barcelona başlıyor ve 2015'te de Tayland'da buzdolabı üretimine start veriliyor. Yani Tayland'da da artık bir üretim yapılıyor. 2015 yılı çok önemli, İnsan Robot Projesi'ni hayata geçiriyor.
Yani insan robotu, mutfakta böyle yardımcı olan küçük küçük böyle robotlar falan. Bununla beraber Pakistan var 2016'da ve orada üç tane üretim tesisi hem de üstü üstelik. 2017'de Hindistan var, Voltas'la beraber orada bir ortaklık şeklinde yapıyor. 2018'de Singel.
markası Bangladeş'te ki Singer oranın meşhur ve lider şirketidir. Singer'i satın alıyor ve 2019'da Romanya'da ilk endüstri 4.0 fabrikasını açıyor. Yıl 2019.
Yani inanılmaz. 2021'de Hitachi, 2021'de Whirlpool'lar başlıyor. Bak Whirlpool Avrupa'nın ve dünyanın hemen hemen en büyük beyaz eşya üreten şirketidir. Whirlpool'un Türkiye'deki bütün fabrikalarını satın alıyor.
Yani Whirlpool'un Türkiye'deki üretim merkezi parçalık oluyor. 2021'de bu sefer Whirlpool'a ait Rusya'daki tesisler satın alınıyor. Ve 2022'de Mısır'da bir fabrika var. Mısır'a adım 2022.
Ve 2023'te de Whirlpool'la... Avrupa'ya yönelik dağıtım anlaşması ve Orta Doğu... bölgesindeki... bütün tesislerini... satın alıyor.
Neredeyse hariçelik... Whirlpool olmuş yani. Dönüşmüş, evet. Whirlpool hariçelik olmuş, hariçelik de Whirlpool olmuş.
Bunun gibi... bir tarihçesi var. 2023'e ama dikkat edersen hani 2002... 2002 çok önemli.
2002'den itibaren... dünyaya açılmalar başlıyor. 2002'de bir de şeyde bir ben de küçük bir hatırlatma yapmak isterim hocam. Şimdi paralel de baktığım internetten de Arçelik'in aslında logosunun değişip bu çelik maskotunun hayatımıza girdiği yıl aslında kurumsal bir değişikliğe de gittiği yıl 2002 yılıymış.
Yani aslında orada tam bir gaz vermiş Erçelik. Aynen, aynen. Vallahi o da varmış. Bak, bunu ben okumamıştım.
Sen çok güzel ve çok böyle şirin bir bilgi verdin. Şimdi siz konuşurken arkada, ya bu Çelik ne zaman çıkmıştı ben hatırlıyorum. Çünkü o zamanlar çok konuşulmuştu. Çok da PR yapmıştı Erçelik o zamanlar.
Baktım, hem logosunu değiştirmiş, logosunu da Çelik maskotuyla tanıtmış. Aslında kurumsal değişikliğe de o yılda gitmiş. Sizi şimdi 2002'den bahsedince, evet o yılda bayağı start vermiş Erçelik. Her şeye.
Çok yani önemli bir olay 2002'de. İşte o yıllarda mesela işte bak... yatırımcıysan eğer... ve bunları okuyorsan... yani... her gün böyle ekranı açıp da böyle fiyatı... aman benim hissem yüzde bir düştü,
yüzde 0.5 yükseldi, aşağı indi falan gibi bir hayattan ziyade... benim şirketim ne yapıyor? diye... bu haberleri her gün okuyor olsaydın...
Arçelik'teki bu gelişimi ve bu açılımı... ...görmüş olacaktık değil mi? Doğru.
Yani bir şeyler oluyor Arçelik'te diyecektin. Ve belki de ona göre uzun vadeli bir yatırım yapacaktın. Ben eminim bugün 2002'de yatırım yapıp da halen daha yatırımını... ...bu yıl bile... ...bu yıla kadar bile devam ettiren insanlar vardır.
Kesinlikle vardır. Çünkü hikaye bitmiyor. Yani bitmemiş. Bak 2023'e geldik, hala hikayeler var.
Bakalım 2024'de, 2025'de, 2026'da falan neler olacak? Arçeliğin kısaca ömrü bu. Bu arada sitesinde Yatırımcı İlişkileri kısmında çok güzel sunumlar var. Kurumsal yönetim olarak da çok iyi bir şirkettir Arçelik.
O yüzden yatırımcılarına çok güzel hizmetler de veren bir şirket. Pek çok rapor, tanıtım raporları, yatırımcı sunumlarını... Piyasal raporları. ...satmazlar.
Her şey orada vardır. Arçelik'le ilgilenenlerin bir sitesine girip, Yatırımcı İlişkileri kısmına girip... Oradan sunuma bakmalarını tavsiye ederim. İnanılmaz şeyler var, bilgiler var.
Ve çok da böyle güzel bir şekilde yapılmış. Yani herkesin anlayabileceği şekilde yapılmış. Orada da mesela bu az önce bahsettiğimiz 1955'ten bugüne olan o tarihçenin çok daha ayrıntısı da var yani. Hariçelik gerçekten kendisi bir...
tarih ve kendisi bir şey. Yani Türkiye... Cumhuriyeti yani. Neredeyse cumhuriyetten... Tabii genç de ama o kadar da yani eski bir şirket.
Çok çok büyük bir şirket. İnşallah bu marka... daha da yükselerek büyür ve yoluna da devam eder açıkçası. Süper.
Hocam peki finansallara geçmeden önce ben şimdi birkaç tane bilgi var karşımda. Sizlere bunları aktarıp aslında biraz üzerinde konuşmak isterim. Arçelik değil direkt sektör üzerinde. Şimdi Ticaret Bakanlığı'nın İhracat Genel Müdürü yayınladığı bir rapor buldum mesela hocam.
Beyaz Eşya Sektör Raporu 2022 yılını da kapsıyor burada. Burada yani basitçe çok uzun uza diye girmeyeceğim hocam şeyi görüyorum bir tek yani üretim beyaz eşya üretim miktarları 2021'e kıyasla 2022'de birazcık azalış göstermiş böyle bir veri var. Birincisi burada bilgi olarak geçmek isterim. İhracatı en büyük pay buzdolabı ve derin donduruculara ondan sonra ocak ve fırınlara ondan sonra çamaşır makinelerine geliyormuş ve en çok ihracat yaptığı pazarlarda İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Polonya, Amerika Birleşik Devletleri ve Romanya aslında zaten RT'nin iştiraklerinde sayarlarken bu ülkelerden de fazla bahsetmiştik Şimdi bir de Türkiye Beyaz Yaşayan Sanayicileri Derneği'nin hocam yayınladığı bir rapor da var.
2023'ün ilk 6 ayında ihracat hacmi biraz düşmüş hocam. Ama bir taraftan da o raporda da şu söyleniyor, iç satışlar Artış gösterdi ve aslında ihracat hacminin düşüşünü birazcık bu dengeledi gibi. Hani siz sektördeki bu dinamiklere ne diyorsunuz acaba deyip ben size bunu sormak istedim. Şunu söylüyoruz yani bu sene zaten yurt dışının Avrupa'daki işte ekonominin çok zayıf olmasının falan büyük bir etkisi oldu.
Yani dünya dünya ekonomisindeki büyümenin her şeyle çok yakından ilgisi var bir kere. özellikle Avrupa. Ama hariçelik artık öyle bir gelpaze yaptı ki yani sadece Avrupa'da da değil, her yerde var işte görüyorsun. Ama yine de tabii ki dünya ekonomisinin hızı çok çok önemli.
2022 o açıdan zayıftı. Yani ihracat yapılan pazarların zayıf olduğu bir yıldı. Ama aksine 2022 ve 2023 yılı özellikle 2023 Yurt içinde enflasyonun da etkisiyle harcamalar çok yüksek gitti ve yurt içi lokomotif oldu. Yani lokomotif bir şekilde yurt içi satışlar arttı.
Arçeliğin 9 aylık faaliyet raporunun içerisinde o Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği'ne ait 8 aylık veriler var. daha güncel veriler. Evet, yani Türkiye beyaz eşya pazarı yüzde 21 oranında artmış 2023'ün ilk 8 ayında. Yani yurt içi oldukça iyi bir şekilde yükselmiş.
Tabii Erçelik'in toplam beyaz eşya satışlarındaki pazar payı yüzde 1.2 azalmış. Yurt içinden yurt içi satışlarının hacminin düşüşünden bahsediyoruz değil mi? yurt içindeki pazardan aldığı pay %1.2 fazla almış ama buna rağmen yine %52.6'lık bir pazar payı ile arçelik liderliğini sürdürüyor dengelemiş zaten lider o liderlik %52.6'ya biraz düşmüş o kadar yani onun haricinde bir şey yok
Bununla beraber Arçeliğ'in yine faaliyet raporunda verdiği şeyler var. Yurt dışı var. Mesela sadece Rusya büyümüş. Mesela Rusya %10 büyümüş.
Polonya %17, Romanya %11 küçülmüş. Doğu Avrupa beyaz eşya pazarı adet bazında yaklaşık %13 azalmış. Ama Rusya, bir tek Rusya çok hızlı gitmiş. O da çok enteresan ya, değil mi?
Savaş var, bir şey var. Demek ki Rusya'da hayatı bu çok fazla etkilemiyor yani. Öyle görünüyor hocam hakikaten de rakamlara baktığımız zaman da. Ama mesela siz de bahsettiğiniz şimdi ülkelerde ve ihracatta mesela Beyaz Eşya Derneği Başkanı, Sanayiçleri Derneği Başkanı Sayın Gökhan Sığın da söylemiş mesela hani dış piyasalardaki daralma ihracatı olumsuz etkisi sürüyor.
Bir taraftan da jeopolitik ve yani savaş, jeopolitik gerginlikler ve savaşlar da var. Aslında bu üretimi ve satışları da biraz etkiliyor ama yurt dışı satışlarında da bunu dengeleyen şirketlerimiz var. gibi böyle bir, 3 aşağı ve yukarı böyle bir açıklaması varmış. Yani Arçelik'in genel müdürünün 2024 yılı için hani ciddi bir daralma beklentisinden falan bahsediyor mesela orada da.
Yani 2024 yılı da yine dünya için çok böyle hani elverişli bir yıl olmayacak gibi duruyor. Ama bu arada tabii FED'in ve ECB'nin faiz indirimleri olabilir. Bu faiz indirimlerinin ardından yılın ikinci yarısında... dünya ekonomilerinde bir canlanmanın olabileceği tahmin ediliyor.
Belli de olmaz. Ben söyleyeyim hani yılın ilk yarısı durgun geçebilir, yılın ikinci yarısından itibaren Avrupa'da yeniden... bir canlanma falan olabilir. Onu da ifade edeyim.
Bu arada hani yine 8 aylık o dönemde... Eksik olmasın, Batı Avrupa %7 daralmış, İngiltere %7, Fransa %8, Almanya %12, İspanya %4, Avusturya %12, Belçika %7, İtalya %2, Hollanda %8 küçülmüş mesela. Beyaz eşya. Yani 2023 yılı hakikaten Avrupa'da da... ...ve pek çok yerde de... Evet,
ekonomik anlamda çok olumsuz bir yılda aslında. Rusya hariç ama 2024 için de bu beklentiler devam ediyor. Fakat yine de yılın ikinci yarısında... ...başka bir tablo falan olabilir.
İnşallah da olur. Bu arada içerisi hala hızlı geliyor. Onu da ifade edeyim. İçerisi, iç yani iç piyasa halen daha da hızlı gidiyor.
Birazcık rakamlardan falan bahsedelim mi? Ben de onu diyecektim isterseniz. Şimdi bir de arçelik, ya ben sektöre bir genel görünüm, hani arçeliği bildiği kadarıyla arçeliğinin faaliyet gösterdiği sektöre de alakalı ufak bir bilgi, bir istişare yapalım istedim. Tabii şimdi arçeliğin finansallarına girebiliriz hocam.
Şimdi arçelik aslında hani bu yılın 9 ayında toplam beyaz eşya üretimi bütün dünyanın yani toplamı 19 milyon adet üretmiş. adet olarak veriliyor. Geçen yıl, 2022 yılının Eylül ayında da 19.150.000 adetmiş.
Bir miktar orada bir düşüş var. Yatsı ekran TV üretimi de var. 1.080.000 adet üretmiş 9 aylıkta.
Geçen yıl 852.000 adet üretmişti. Orada bir artış var. Yani aslında Aritelik yılda toplamda beyaz eşya üretimi 22 milyon adetler seviyesinde falan olan bir şirket.
onu küçük bir bilgi olarak verelim. Bu yılın 9 aylığında hariçelik TL zinsinden cirosu 145 milyar TL oldu. %53 oranında arttı. Esas faaliyet karı 11.7 milyar TL seviyesine geldi.
%98 oranında orada bir artış sağladı. Net kar 2.5 milyar lira oldu. Geçen yıl aynı döneme göre %46 oranında orada bir artış var.
Hani cari oranı, bürütkar marjıları... Bürütkar marjı %32 olan bir şirket. Yani aslında... şey bir oran, iyi bir oran bu.
Güzel bir oran, onu da ifade edeyim. Ama hani... sanılanın aksine netkar marjı %2'lerde olan bir şirket. Hani Arçelik böyle %25 netkar marjı falan yapan bir firma değil.
Genelde bu sektörün tabii yapısından da yani ötürü oluşan bir durum bu. Bunlar çünkü bu tarz şirketler hani yüksek ciro ve düşük kâr marja üstünden iş yaparlar. Rekabet çok yüksek olan bir sektör bir kere, onu da ifade edeyim. net germe harici %2'ler.
Yani her zaman bu böyleydi zaten. Ama bazen insanlar şaşırıyor da o yüzden... ...söylemek istiyorum.
İhracat oranı %60'larda, 60 ile 70 arasında... ...devam eden bir firma. Toplam uluslararası satışların... toplam ciroya oranı bundan daha da yüksek aslında.
Hani bizdeki ihracat oranları hani... Türkiye'den yapılan satışları... yansıttığı için biraz daha düşük bir miktar olabilir ama toplam hani uluslararası satışların toplam giroya oranına baktığınız zaman hani 80'lere falan yükselen bir oranlara da sahip oluyorsunuz. Arçelik hakkında kısaca finansal olarak böyle bir bilgi vermek mümkün.
Toplam 16 tane para birimi var. Onu çok güzel bir şekilde yönetiyor. Arçelik açıkçası şeye çok önem veren bir firma. Yani işletme sermayesinin girosuna, oranına çok önem veren bir firma.
Bunu da hep %5'lerde veya %6'larda falan böyle tutmaya da çok özen gösteren bir şirket. Burada mesela zaten çok ciddi bir şey var. Disiplin var. Yani disiplin içinde iş yapan şirket.
Çünkü toplam 16 tane para birimiyle ilgileniyorsun. Bazı ülkelerde devalüasyon oluyor. Bazı ülkelerin para birimleri çok böyle güçleniyor. O ülkelerde bazı kur riskleri var yani düşün.
Onların hepsini çok dengeli bir şekilde de yöneten bir şirket. Onu da ifade etmek isterim ben. Faberge Marge'da çok istikrarlı bir şekilde yüzde 11 ile yüzde 12'ler arasında devam eden bir şirkettir. Bu şekilde bir bilgi vermek isterim.
Hocam ağzınıza sağlık. Peki her temettü şirketi konuşurken yaptığımız gibi Arçelik'in bir temettüsünün hesaplamasını da yapalım ister misiniz hocam? Şimdi bakıyorum ben de bir temettü verimini aslında 2022'ye kadar artırmış bir şirket. 2022'de sadece temettü verim oranlarından bahsediyorum.
Bir de kar dağıtım oranı açısından söylüyorum. Hani 2022'de bir tık düşüş olmuş ama her sene üstüne kata kata gelmiş. verim olarak tekrardan altını çizeyim. Bir şirket, her bölüm sonunda siz güzel bir denklem koyuyorsunuz ortaya, bir temettü yatırımıyla alakalı.
Arçelik için ne yapalım ister misiniz? Tabii ki yapalım. Hatta arçelik için tam bilakis yapalım. Çünkü arçelik bir temettü ödeyen bir firma hakikaten.
Temettü verimi bir Ford'a göre, bir Vestel benzer bir enerjiyse, bir Tüpraş'a göre Traktöre göre çok yüksek değildir. Yani onların bir miktarda altındadır temettü verimi. Ama yani şirket hemen hemen her sene temettü verir. Sadece 2018 ve 2019 yıllarında vermedi.
O yıllarda biraz daha zorlu yıllardı. İşletmesi, sermayesi ihtiyacı falan vardı çünkü. Yani ekonomik olarak... Bir de Covid dönemiydi hocam düşününce.
Covid yılları. Tabii. Evet, evet, tabii. Ve aşağı yukarı karının %50'sini yatırımcısına dağıtan bir şirkettir.
Yani onu da ifade edeyim. Bu sene 25 Eylül'de temektüğü ödedi. 2023'ü henüz ödemedi. Sadece 2 senelik bir şeysi var ve siz 2013 yılında Arçelik'e yatırım yapmış olsaydınız bugün 22.4 katlık bir getiri elde ediyordunuz.
Endeks bu dönemde 10 kat 11 kat gibi bir yükseliş yapmış. Endeks'in iki katı dövizse, dolarsa 17 katlık bir yükseliş yapmış. dövizden ve endeksten çok da yani yukarıda bir getirisi var. Ama dikkat ettiysen hani bundan önce yaptığımız pek çok şirket teki gibi çok büyük bir fark yok yalnız.
Hani yine iyi yine iyi 22 kat bir getiri yapmışsın ama hani biz burada seninle yani o 30-31 tane şirket yaptık ya, onlarda mesela 60 kat artan, 70 kat artan... Daha büyük rakamlar vardı. 100 kat artanlar vardı. Bu açılardan hani harçelik biraz daha geride kalmış gibi bir havası var açıkçası.
Fakat yine de yatırımcısını döviz bazında da olsun, enflasyona da göre de baksanız yine aynısı çıkar, yatırımcısına real olarak getiri sağlamış bir şirket olmuş. süper ağzınıza sağlık hocam dediğiniz gibi aslında hiç kötü bir rakam değil ama daha önceki konuştuğumuz şirketlere oranlarına kıyasla bir tek aşağıda kalıyor valla hocam her şeyi konuştuk harçlılıkla alakalı güzel de konuştuk geçmişi dandık bugün anlattık Yani anlatmamız lazım. Yani Arçelik'in önünde aslında bizim anlatırken böyle hazır ol da falan anlatmamız lazım. Adamlar öyle yani çünkü.
Hazır ola geçip böyle milli marş söyler gibi falan anlatmamız lazım. 55 ya. az güz değil bir de yani şeyi de hatırlatmasını yapmak güzel olabilir aslında hocam hani Arçelik'in şu an aslında mevcutta yazdığı daha birçok hikaye var ama tabii ki de biz bunu bir podcast'a sığdırabilecek gibi değiliz ha ola ki Arçelik yatırımcıları dinliyorsa ya şu konu hakkında da konuşabilseler dediğiniz ya çok var hani daha yakın zaman enerji yatırımı yaptığı bunlara bir girersek bir buçuk iki saate çıkacak bu podcast küçük hatırlatma yapayım dedim Güneş Enerjisi. Tabii Güneş Enerjisi yatırımı panel üretimine de başladı.
O da çok çok önemli bir olay. Yepyeni bir olay mesela. Arçeli'nin girdiği. Böyle yeni de bir iş var mesela.
Ondan hiç bahsetmedik. Ama bu da Arçeli'ye ileride oldukça ciddi bir destek sağlayacak yani. Oradaki hikayeyi takip edeceğiz yakından. Tabii ki, aynen.
Hocam valla ağızlı, sağlıklı, güzel, dolu dolu bir yine şirket hikayeleri oldu. Teşekkür ederim. Var mı beklemek istediğiniz bir şey daha? Artık yani ekleyeceğimiz bir şey yok.
Her şeyi de anlatmış olduk. Bakalım 2024'te ne gibi haberler alacağız? Ben de heyecanla takip ediyorum. Süper, çok teşekkürler hocam.
Dinleyen herkese teşekkür edelim o zaman. Bir sonraki bölümümüzde görüşmek üzere. Hoşçakalın, iyi günler dilerim. Hoşçakalın.
Bu transkript otomatik olarak oluşturulmuştur; küçük hatalar içerebilir.