
3.877 kelime · ~19 dk okuma
Geçen hafta yeni Epstein dosyaları açıklandı ve bir sürü insan bana Instagram'dan mesaj attı bununla ilgili konuşmam için. Ve Instagram'daki bazı gönderileri bana gönderip hani bu doğru mu, bu değil mi diye paylaşanlar da oldu. Ben şu ana kadar podcast'ın birkaç bölümünde Amerika politikası konuştum. Yani bunu şeyden yapıyorum, hem dünya politikası Amerika politikasından çok farklı değil ve hani çoğu ülkede aslında benzer şeyler oluyor.
Hem bazı paralelleri belki insanlar anlayabilir diye yapıyorum. hem de Amerikan politikasını takip ettiğim için yapıyorum bunu. Ama ben hiçbir şekilde böyle araştırmacı, gazeteci değilim. Ama internette bir şey okunduğunda onun gerçekliğini nasıl tartacağımızla ilgili bir fikrim var ve sanırım günümüzde çoğu insanın bununla ilgili bir fikri yok.
Şu an Epstein dosyalarıyla alakalı ilginç bir durum var çünkü gerçekten çok kötü şeyler yaşanmış. Bunları biliyorduk zaten. Bir sürü çocuk pedofili insanlar tarafından, bunu bir kere söyleyeceğim videoda yani sizin de psikolojinizi çok fazla bozmak istemiyorum, tecavüze, tacize uğramış. Bu sırada bir sürü insanın öldüğüne de eminim.
Bunun kesin olduğunu biliyoruz. Ama bu yeni dosyalarla beraber o kadar fazla bilgi kirliliği oldu ki, gerçekten yaşanmış şeylerle internette uydurulmuş ya da sırf hani izlenme ya da tık almak için oluşturulan veya bilgi kirliliği yaratmak için haberler, insanlar bu ikisini birbirine birinden ayıramamaya başladı. Yani insanların ayıramaması da normal bu arada çünkü bu kadar kötü şeyler olmuşken ve siz de bu bilgilere yani hassas bir şekilde yaklaşıyorken sonra biri gelip bu bilgiler üstünden sadece tık kazanmaya ya da sizin fikrinizi başka bir şekilde değiştirmeye çalışıyor. O yüzden yani genel olarak bunun konuşulması gerektiğini düşünüyorum.
Hangileri bilgi kirliliği hangileri değil ve bundan sonra ilerlerken hani insanlar nasıl durumu anlayabilir. Biraz genel olarak bunu konuşacağım. Ama bunu dinlerken şunu da unutmayın kesinlikle. Hani bilgi kirliliğini anlatırken kimseye bunu savunmak için yapmıyorum.
Ya da olan şeylerin ağırlığı zaten yokmuş gibi de davranmıyorum. Sadece bilgi kirliliği olduğunda ona bilgi kirliliği deyip hani bu esas Epstein dosyalarıyla alakalı olmayacak bir şekilde insanları suçlamak için kullanıyor diyebilmek ve Ve sonra da gerçekten suçlu olan insanları konuşabilmek çok önemli. Çünkü gerçekten suçlu olan çok fazla insan var ve gerçekten çok kötü şeyler yaşanmış. Yani ben hani bilgi kirliliklerini konuşurken çok kötü şeyler yaşandığını inkar etmek veya kendi savunduğum tarafı bir şekilde savunmak için davranmayacağım.
Bana Instagram'dan gelen ilk mesajlardan biri mesela Evrim Ağacı YouTube kanalıyla ilgiliydi. Belki biliyorsunuzdur, Evrim Ağacı bilim iletişimi yapan bir YouTube kanalı, web sitesi. Ve Twitter'da popüler bir tweet, Evrim Ağacı'nın Appstein'le bağlantısı olan bir bilim insanı tarafından fonlandığını iddia ediyordu. 2013'te Evrim Ağacı bir paylaşım yapıp, bilmem ne, Bilim Vakfı tarafından destekleniyoruz diye bir paylaşım yapmışlar yani.
Ama paylaşımı okuduğunuzda şeyle alakalı, Evrim Ağacı 50.000 aboneye ulaşmış ve o 50.000 abone videosunu Bilim Vakfı'nın içinde olan biri geri paylaşmış. Evrim Ağacı'nın 50.000 abone olmasıyla alakalı,
hani tebrik eder gibi geri paylaşmış sadece. yeni ve küçük bir bilim sayfası olduğu için ve kendini bu camiada kabul ettirmeye çalıştığı için, bakın bu bilim vakfından birileri bizi paylaştı, bizi destekliyor diye bir paylaşım yapmış. Epstein'le bağlantısı olduğu söylenen kişi de o vakfın kurucusu Richard Dawkins isimli bir bilim insanı. Çok ünlü, böyle dönemin en popüler bilim insanlarından biri.
Bir tane davet gibi bir yerde Jeffrey Epstein'le fotoğrafı var. Bu bilim insanının. Bir de, yani bu Epstein New York sosyetesinde bir sürü bilim insanıyla, bir sürü iş adamıyla görüşüyor. Hangileriyle ne yaptığını gerçekten bilemiyoruz.
Ama e-maillerde şeyle alakalı işte televizyon için röportaj yapmayla alakalı maillerde ismi geçiyor. Bu Dawkins isimli bilim insanının. Ve Richard Dawkins'in, yani çok saçma açıklamaları da olmuş daha önce yaptığı. Mesela lisedeyken, İngiltere'de okurken daha önce tacize uğradığını söylemiş.
Öğretmenleri tarafından ve arkadaşlarının da uğradığını söylemiş. Sonra da diyor ki, bu o dönem için normaldi. Hani şu anki gibi yargılayamayız. Hani öğrencilere küçük tuhaf şekiller dokunmaları tecavüz kadar kötü değil gibi böyle saçma sapan şeyler söylemiş.
Yani tabii ki ne zaman kötülük yapıyorsanız her zaman kötü yani. Sırf bunu eskiden daha kolay bir şekilde yapabiliyor olmanız... ...ya da sizin daha önce talize uğramış olmanız... ...sizin de başkalarına taliz edebileceğiniz anlamına gelmez yani.
Evet, yani Richard Dawkins böyle biri. Ama doğrudan suçlandığı bir şey yok şu an. Tabii ki hiçbir şekilde bu adamı savunmuyorum yani. Sadece olan şeyleri söylüyorum şu an.
Tanımadığım yaşlı İngiliz bir bilim insanına yani kefil olacak falan da değilim. Hiçbir şekilde de olmuyorum. Ama burada evrim ağacının sanki Appstein'le bir bağlantısı varmış gibi bir şey ortaya çıkarılması gerçekten korkutucu. Yani tamamen bir yalan üstünden bir web sitesinin üstüne gitmeye çalışıyorlar.
Ve eğer siz de bunları okuyup bunlara tepki verdiğinizde, hatta şu an ben de buna cevap vermenin ne kadar mantıklı olduğuna olduğunu düşünüyorum. emin değilim. Çünkü cevap verilecek şeyler de değil. Ama aynı zamanda da bazen böyle bazı iddialar internetten görülüp sonra gerçekmiş gibi kabul edilebiliyor insanlar tarafından.
Bu da gerçekten inanılmaz tehlikeli bir şey. O yüzden bunu konuşmak istedim. Konuşacağım ikinci komplo teorisi de Zohra Mamdani ile alakalı. Bununla ilgili iki tane komplo var.
Birincisi Zohra'nın annesinin daha önce Epstein soyadlı biriyle evli olmuş olması. Evet, Zohra'nın annesi Epstein soyadlı biriyle evliymiş ama bu adamın Jeff Epstein'le alakası yok yani. Sonra da boşanmışlar. İnternette bir fotoğraf var işte.
Zohra'nın annesi Bimlemle Epstein'le evliydi diye. Sonra da Zohra'nın altta yani bir fotoğraf daha koymuşlar. Zohra, New York'ta geleneksel Yahudi kıyafetleri giyen insanlarla çekilmiş bir fotoğrafı var. Sanki böyle... büyük bir komployu açığa çıkarıyormuş gibi böyle bir şey var.
Buna zaten diyecek bir şey yok yani. Zohran bu arada New York'ta seçilmesine en çok karşı gelen insanlar İsrail'i destekleyen insanlardı. Ülke olarak İsrail'in yaptığı soykırımı destekleyen insanlar Zohran'ın belediye başkanı olmasını istemiyordu. Ve eğer Zohran belediye başkanı olursa New York'taki Yahudiler için ki İsrail'den sonra en çok Yahudi New York'ta yaşıyor.
New York'taki Yahudiler için Zohran'ın belediye başkanı olmasının çok kötü olacağını söylüyorlardı. Zoran ise sürekli İsrail'i ve yaptığı soykırımı desteklemediğini söylüyordu, karşı geldiğini söylüyordu. Ama aynı zamanda soykırıma New York'ta karşı gelen bir sürü Yahudi var. Onlarla beraber de vakit geçiriyordu.
O yüzden yani Zoran'ın geleneksel Yahudi kıyafetleri giymiş insanlarla fotoğrafını koyup, sonra da annesinin Epstein'le alakalı olmayan ama soyada Epstein olan biriyle evli olduğunun söylenmesi... Çok alakasız. İkinci şey ise, bu biraz daha hem gerçek hem de yalanlara dayanan bir şey. Onu anlatayım.
Taylaşılan e-maillerden birinde bir tane partide, New York'ta yapılan, bir filmden sonra düzenlenen bir after partide, Zohra'nın annesinin de o partide olduğunun adı geçiyor. Ve bundan sonra Zoran'la annesinin olduğu fotoğraflar, sanki Epstein'le beraber çekilmiş fotoğrafları varmış gibi, yapay zeka ya da Photoshop'la yapılmış fotoğraflar direkt paylaşıma sunuldu. Ama bu fotoğrafların hiçbiri gerçek değil. Ve hani Zoran'ın annesiyle beraber çocukken sanki Epstein adasına gitmiş gibi paylaşımlar yapıldı.
Bunlar da hiçbir şekilde gerçek değil. Evet, kendi filminin galasından sonra Mira Nair, Zohra'nın annesi, Ghislaine Maxwell isimli Epstein'le beraber çocuk kaçırmış birinin 2020'de hapse girdi ve hala hapiste. Bu kişinin evinde kendi filminden sonra düzenlenen bir after party'e katılmış. Atılan mailde bunun böyle garip bir party olduğu ile ilgili hiçbir şey yok.
Yani filmden sonra party'e katılan insanların arasında ismi geçiyor ve filmin işte nasıl sevilip sevilmediği konuşuluyor. Ve bunlar Jeffrey Epstein tutuklandıktan bir yıl sonra yaşanmış. Yani Zohre'nin annesinin Glenn Maxwell isimli kişinin evinde bulunması tabii ki iyi değil. Bu 2009'da olmuş filmin partisi.
Glenn Maxwell ise ilk kendisine yapılan suçlama 2015'de olmuş. Ama bu tabii ki... Kim ne biliyordu? Zohran'ın annesi nereye gittiğini biliyor muydu?
Ne yapıyordu? Bunları bilmiyoruz. Ama belki Zohran bununla alakalı bir açıklama yapsa annesi veya Zohran iyi olabilir. Çünkü internette şu an bunlarla ilgili o kadar fazla bilgi kirliliği var ki.
İnsanlar yani fotoğrafları gerçekmiş gibi paylaşıyor. Ve şöyle bir şey de var. Sosyal medya, İsrail'in yaptığı soykırım sırasında bize gerçekleri göstermek açısından gerçekten Çok işe yaradı çünkü Amerika'daki özellikle ana akım medya onlar o kadar İsrail destekçisi ki mesela Filistinli biri öldüğünde Filistinli insanlar öldü diyor ama kimin öldürdüğünü söylemiyor. Ama İsrail'de biri öldüğü zaman işte Hamas bunları öldürdü diye mesela paylaşım yapılıyor.
Ve insanlar sosyal medya sayesinde yaşananları gerçekten gördüler. Ama şu anda da sosyal medyada her görülenin gerçek olduğunu düşünüyorlar. Ve yani yapay zeka ile Zohra'nın farklı yaşlarda Epstein ile beraber çekilmiş fotoğraflarını oluşturmuşlar. Ve insanlar da şu an hani sanki tüm her şeyi birbirine bağlıyor ve burada yaptıklarını anlıyor musunuz bilmiyorum.
Ve bu arada yani solculardan da mesela Noah Chomsky diye bir adam var. Kendisi işte çok entelektüel, çok düşünür falan biri olduğu söyleniyor. Onun da Epstein'le meyilleştiği ortaya çıktı. Yani kimse herkese güvenilsin demiyor ama herkesin arkasında İsrail'in olduğu, mesela şu an Zoran da aslında İsrail'le bağlantılıymış gibi gösteriliyor ve hani 40 yılda bir insanların Amerika'da gerçekten bir tık güvendiği bir politikacı çıktı ve kesinlikle kimseye %100 güvenme olması gerektiğini söylemiyorum yani.
Ama Zoran'ı İsrail'e bağlamak ve yani e-maillerde bir kere adı geçen Zoran'ın annesi sebebiyle bunu yapmak ve bir anda böyle işte Zoran'ın annesi Epstein soyadlı biriyle evlenmiştir falan diye yapmak Gerçekler zaten çok kötüyken, gerçekler bulandırılıyor ve siz hani şey oluyorsunuz, artık kimseye güvenmiyorum oluyorsunuz. Ama yani tabii ki kimseye %100 güvenmemize gerek yok ama daha fazla güvenebileceğimiz, daha az güvenebileceğimiz insanlar var. Ama böyle yaparak tüm politikacılar kötü, her şey kötü, biz hiçbir şey değiştiremeyiz ve dünya böyle tamamen saçma sapan insanlar tarafından yönetiliyor, izlenimi veriliyor. Ve kesinlikle dünya saçma sapan insanlar tarafından yönetiliyor ve kesinlikle elit kesimin içinde çok sayılı pedofili var.
Ama hani mesela bu insanları bulup yargılamaya çalışmak yerine tüm sistemin çökük olduğunu ve hiçbir şekilde düzeltilemeyeceğini düşünüyoruz. Ve bence bu tehlikeli. Çünkü bazı bilinen gerçekleri söyleyelim mesela. 2003 yılında Epstein için bir doğum günü kitabı oluşturulmuş ve bir sürü ünlü insan bu kitapta Epstein'in doğum gününü kutlamış.
Bunun için de eski Amerika Başkanı Bill Clinton'da var. Şu anki Amerika Başkanı Donald Trump'da var. Ve Trump bir kadın vücudu çizip üstüne Epstein'le onun arasında geçen konuşma gibi bir şey yapmış. Ve orada şey diyor işte Trump Enigma's never age diyor.
Enigma'da böyle hani sırlar hiçbir zaman eskimiyor gibi bir şey söylemiş. Sonra da her günümüzün may every day be another wonderful secret demiş. Her günümüz hani başka bir sır olsun. Öyle bir şey demiş.
Ve yani bu gerçekten var. Sonra da imzalamış ve sonra Trump'ı destekleyenler şey falan dediler. Trump hiç enigma kelimesini kullanmıyor ki dediler ama Trump'ın Trump'ın o zaman konuştuğu videolarda enigma kelimesini kullandığı ortaya çıktı. Ya da Trump hiç resim çizmiyor dediler.
Ama Trump'ın onda önem mesela müzayede satılması için böyle hani karaladığı şeyler ortaya çıktı. Trump'ın imzası böyle değil dediler. Ama Trump'ın bazen öyle imza attığı ortaya çıktı. Trump mesela hepsi yine böyle bir doğum günü şeyi olamış.
Ama insanlar Zohra'nın annesinin kendi filminden sonra katıldığı after party'i konuşuyor. Tabii ki her şey konuşulabilir. Bu kadar açık şeyler varken ya da mesela Trump daha önce 2016'da bir ses kaydı ortaya çıkmıştı ve kadınlara dokunabiliyorum, her şeyi yapabiliyorum, hiçbir şey olmuyor diyordu mesela o videoda da. Ve bu ses kaydının gerçek olduğu yani kabul edildi.
Bu ses kaydı 2016'da herkes dinledi ve hiçbir şey yapmadı. Sonra Trump tekrar seçildi. ...2024'te geçen sene... ...ya da 23'te,
artık bilmiyorum yani. Ama demeye çalıştım, anlıyorsunuz değil mi? Ya da 2002'de Trump, New York Magazine diye bir dergiye röportaj verirken... ...Jeffrey Epstein'le alakalı şey diyor... ..."Jeff'i 15 yıldır tanıyorum,
harika bir insan. Onunla beraber olmak çok güzel. Güzel kadınları seviyor, benim kadar. Ve onların çoğu da genç taraftan." diyor.
Böyle bir açıklama var mesela. Ya da Elon Musk daha önce Epstein adasına çağrıldığını ama hiçbir zaman gitmek istemediğini söylemişti. Ama yine çıkan e-maillerde, Christmas günü sabahı Elon Musk Jeffrey Epstein'e ben partilemek istiyorum senin adına ne zaman gelebilirim yazmış. Sakin bir parti de istemiyorum falan yazıyor.
Ve bir tane e-mailde parantez içinde Girls for the win demiş. Hani kadınlar için falan. Ve sonra Elon Musk bunlar ortaya çıktıktan sonra birkaç gün önce hiçbir açıklama yapmadı. Sürekli böyle arabalarla falan ilgili açıklama yaptı.
İşte Tesla arabalar, roketlerle falan alakalı açıklamalar yaptı. Evet sonra yaptığı ilk açıklamada da bununla ilgili reddetti işte. Zaten gitmemiştim falan dedi. Ama eskiden bize diyordu ki Epstein'in ben sapık olduğunu biliyordum.
O yüzden gitmedim diyordu. Ama e-maillerde doğrudan kendisinin gitmek istemediğini görüyoruz ve adaya gidememesinin sebebi Epstein'le takvimleri uyuşmuyor. Epstein sonunda şey diyor. İşte bugün bana uymuyor haberin olsun diyor.
Sonra da bir şekilde gidemiyor yani Elon Musk adaya. Hani sen... Epstein'e duymuşsun büyük ihtimalle ne olduğunu çünkü diyorsun zaten belliydi sapık olduğu diye sonradan sapık olduğu belliydi gitmek istemedim diyorsun ama büyük ihtimalle sapık olduğu belliydi ve sen gitmek istedin ve Epstein'e mail attın ve sonra gidemedin mesela maillerde bunlar ortaya çıktı Ki daha önce Elon Musk, Donald Trump'la kavga etmişti. Bir ara çok yakınlardı.
Sonra kavga ettiklerinde Elon Musk demişti ki Trump Epstein dosyalarını açıklamak istemiyor çünkü kendi adı var demişti. Yani bildiğiniz Donald Trump'ı pedofili olmakla suçlamıştı Elon Musk. Ama sonra iki ay sonra tekrar beraber yemek yemişlerdi yani. O tweet'i silmişti ve sanki dediğinin hiçbir ağırlığı yokmuş gibi davranmıştı.
Ama şimdi dosyalarda kendi adının da olduğunu öğrendik. Yani bu insanlar aşırı kolay bir şekilde yüzümüze bakarak yalan söyleyebiliyorlar. Ve bu gerçekten inanılmaz yani. Ve şu an dışarıdayım.
Bir şey eklemek istediğim için bunu dışarıdan kaydedip tekrar podcast'a geri ekliyorum. Bu dosyaların açıklanmasında çok tuhaf şeyler de oldu. Çünkü mesela bundan önce Joe Biden Amerika'nın başkanıydı ve Yani sözde solcu partiler. Ve bu dosyayla ilgili hiçbir şey açıklamadılar.
Ve sonra Trump'lar Joe Biden başkentken dedi ki hani açıklansın bunlar açıklansın bunlar. Çünkü Trump seven insanlar arasında bu belgelerin açıklanmasını isteyen bir sürü insan vardı. Ve hep buna oynadılar işte. Paylaşılsın paylaşılsın dediler.
Sonra başa geldikten sonra Trump'lar ama onlar da dediler ki bir şey yok açıklayacak aslında öyle belgeler yok falan dediler. Çünkü yani iki partide Aynı şeyi yapıyor. Büyük ihtimalle kendi tanıdığı insanlar oldukları için açıklamak istemiyorlar. Ama yani aşırı saçma.
Özellikle de sözde Solcu Parti Joe Biden'ın partisinin bunu yapması. Yani bırakın insanlar suçlansınlar. En azından mesela Trump'ın partisindeki insanlar bunun konuşulmasını istediğini söylüyorlar. Bazıları kendi olayın içinde olan insanlar bile mesela... Yani sonra Trump'ın Elon Musk'ın da isimleri çok sayıda çıktı hani belgelerde.
Ama onlar da en azından belgeler bir yere kadar belgelerin yayınlanmasını istediklerini söylüyorlardı. Trump başa gelince de Trump işte bunlar komplo dedi. O zaman da solcular hadi belgeleri yayınlayın dediler. Yani gerçekten bilmiyorum böyle bir ekleme yapmak istedim.
Şimdi podcast ile devam edebiliriz. Ama yine yanlış bilgilendirme konusunda inanılmaz şeyler ortaya çıktığı için... Mesela Postmodern diye bir Türkiye'de daha çok muhalif paylaşımlar yapan bir sayfa var. Bazen iyi paylaşımlar yapıyorlar, bazen de dünyada görebileceğiniz en saçma paylaşımları yapıyorlar.
Ve bunlardan birini yaptılar. Epstein belgelerinde ismi geçenlerden biri de Bill Gates. Bill Gates biliyorsunuz dünyanın en zengin insanlarından biriydi. Ve şu an yani Epstein'le gerçekten yakınlığı olduğu ortaya çıktı ve karısı ondan böyle birkaç yıl önce boşanmıştı ve büyük ihtimalle bunları öğrendikten sonra karısı da Bill Gates'le boşandı.
Ve e-maillerde... bunun yani doğrulanmıyor Bill Gates'in tam olarak ne yaptığı ama Jeffrey Epstein'in yazdığı bir e-mailde şey mail yazmış çünkü Bill Gates'le Epstein normalde görüşüyorlarken Bill Gates sonra Epstein'le ilgili haberler çıktıktan sonra kendini uzaklaştırmaya çalışmış Epstein'den Epstein'de bir gün kendine mail atmış işte Bill Gates'in bunları yapmıştı diye işte kadınlardan cinsel yolda bulaşan hastalık kaptı ve sonra karısına geçirmemek için Epstein'e antibiyotik sormuş karısına gizlice verebileceği Yani bunun ne kadar doğru olduğunu bilmiyoruz ama gerçekten görüştüğü biriymiş Bill Gates'in, Jeffrey Epstein'in ve gerçekten çok kötü bir olay bu. Ve Bill Gates'e sorulduğunda Bill Gates daha çok böyle Jeffrey Epstein'den para alabilmek için çünkü Bill Gates'in bir sürü yardım kuruluşu var. Para alabilmek için onunla görüştüğünü söylüyor ama bunun yani doğru olmadığını düşünüyorum çünkü büyük ihtimalle başka insanlarla cinsel yolda beraber olabilmek için de Epstein'le görüştüğünü varsayabiliriz.
Ama mesela bu Postmodern isimli sayfa şöyle bir paylaşım yapmış, Bill Gates ve Epstein'in 2017 yılında pandemi simülasyonları planladıkları bir mail görüşmesi ortaya çıktı diye. Yani burada durum saçmalaşıyor çünkü bir anda işte tüm dünya komplo teorisi aslında biz bir simülasyonda yaşıyoruz ve tüm zenginler her şeyi belirliyor ya denk geliyor ama Bill Gates zaten çok eskiden beri yani bir insan hem Bu adada suçları işliyor olabilir ama hem de gerçekten global bir pandemi planlamıyor olabilir. Çünkü Bill Gates zaten global bir pandemi çıkabileceğine dair insanları sürekli uyarıyor ve yardım kuruluşlarıyla bunu durdurmaya çalışıyordu. Bunu kesinlikle Bill Gates'i savunmak için söylemiyorum ama mesela Covid'in de aslında kesinlikle Bill Gates tarafından çıkarıldığını öğrenmiş olduk gibi bir paylaşım yaparak Postmodern isimli sayfa bir de sonrasında e-mail'i koymuşlar.
Ama yani e-mailden böyle çıkaracağımız evet Covid'i Bill Gates yaptı gibi bir şey yok. Yani bilimi azıcık takip eden biri zaten böyle hastalıkların çıkma olasılığını, bilim insanlarının konuştuğunu ve bundan endişelendiğini biliyordur. Size kesinlikle amacım burada Bill Gates'in iyi bir insan olduğunu savunmak falan değil. Ama mesela tüm aşıların ve COVID'in tamamen bir komplo teorisi olduğunu ve eğer aşı olduysanız sizin büyük bir salaklık yapmış olduğunuz yani bunlar gerçekten mantıklı iddialar değil.
Ve bu arada benim de COVID aşısından mesela uzun COVID diye bir hastalık var, long COVID diye. Benim bir arkadaşım long COVID oldu. Aşıdan dolayı kötü etkilendi ve yani birkaç yıl boyunca mesela çok fazla odaklanamadı bir şeylere. Kalbi böyle çok fazla yani çok iyi çalışamadı.
Ve anca böyle birkaç yıl çok iyi bir sağlık hizmeti alarak kendine gelebildi. İngiltere'de yaşıyordu o sırada. Ve çok çok az sayıda insan için gerçekten böyle sıkıntılar oldu. Ama şu da var, aşının yapmaya çalıştığı şey Covid'in etkilerini azaltmak.
Ve Covid olsanız aşı olmadan belki de daha büyük, daha sıkıntılı şeylere sebep olacak. Mesela insanlar şey konuşuyor, halı sahada bir sürü insan kalp krizi geçiriyor diye. Hani bunu da Covid aşısına bağlıyorlar. Ama belki Covid aşısı olmasaydı daha da fazla insan kalp krizi geçirecekti.
Ve dünyada bilime tabii ki dünyanın en zengin insanları böyle aşırı saçma şeyler yapıyor olabilirler ve yapıyorlar. Bunu gördük yani. Ama bilimi bu kadar kolay kandıramazsınız ve bilim insanlarını bu kadar kolay kandıramazsınız. Tabi ki bilim eskiden çok saçma şeyler yapmış yani.
Mesela insanların kafasını açıp böyle parçasını çıkarıyorlarmış falan. Ya da bazı şeyleri tamamen günümüzde normal kabul edilen şeyleri eskiden böyle hastalık olarak görüyorlarmış. Ya da mesela kadınların histeri hastalığı var. Böyle yani saçma sapan şeyler...
yaptığı doğru bilimin eskiden ama zaten bilimin amacı bunları ilmine ederek daha doğru bir yere gelmeye çalışmak ve günümüzde bilim o kadar fazla bilim insanı tarafından takip ediliyor ki böyle hani kovid aşısının tip olmasına gelmesi teorilerin sıkıntılı yani ben bu arada kovid aşısı kesinlikle size hiçbir şekilde bir sıkıntı çıkaramaz da demiyorum ama yani insanlar verilere bakarak neyin ne kadar neye sıkıntı yol açacağını konuşabiliyor. Bu yüzden gerçekten şeye üzülüyorum yani dünyanın saçma sisteminin farkına varıyoruz ama sonra komplolara kanarak belki de yani bu insanda bizim komplolara kanmamızı istiyor çünkü yani gerçek sıkıntıları bu sırada görüp konuşamayacağız veya dünyada hiçbir gücümüzün olmadığını düşüneceğiz. Ve biliyor musunuz bilmiyorum ama bu yayınlanan dosyalarda FBI'nin elindeki Epstein dosyalarıyla ilgili her şey var. Mesela diyelim biri FBI'yi aradı şu an.
Epstein bana şöyle yaptı, böyle yaptı diye bir şey söyledi. Bunları da dosyaya koyuyorlar. O yüzden hani tamamen doğrulanmamış veya böyle birinin uydurduğu şeyleri de görebilme ihtimalimiz var. Ve tabii ki burada beyan, böyle insanlar yalan beyan söylüyordur demiyorum.
Ama içlerinde böyle şeyler de olabilir ve bunu da tekrar kesinlikle kimseyi savunmak için söylemiyorum. Sadece dosyalarda olan her şeyin doğru olduğunu doğrudan düşünmememiz lazım. Ondan bahsetmeye çalışıyorum ve böyle araştırmacı gazetecileri takip edebilmemiz lazım. Türkiye'de bunu ne kadar iyi yapan insanlar var emin değilim.
Çünkü insanlar bana EBSİN dosyalarıyla ilgili bir şeyler soruyorlar ve ben yani gazeteci değilim. Sadece internette bir şeyler konuşan bir insanım. Ama bu videonun altına benim İngilizce takip ettiğim insanları koyabilirim. Mesela Democracy Now diye bir sayfa var.
Orası gerçekten iyi insanlarla konuşuyor. Ama ilerleyen günlerde zaten şu son 48 saatten anladığım kadarıyla çok fazla bilgi kirliliği göreceğiz. Bir tane paylaşım gördüm Hitler'in haklı olduğuyla alakalı Epstein dosyalarından sonra. Ama Hitler de zaten bu pedofili insanlardan farklı değil ve milyonlarca insanı öldürmeye çalışan biri.
Yani Epstein'e bakıp sonra ben Hitler'i savunacağım demek dünyanın en çılgın olayı. Hayır sen insan haklarını savunmalısın. Yani eğer bir şekilde pedofiliye karşı çıkıyorsan yani Hitler ne alaka kafayı mı sıyırdınız? Kafayı sıyırdık yani.
Ve bunu şeyden ayırıyorum yani Epstein'i İsrail ülkesi veya Amerika veya CIA insanlara koz almak için kullanmış olabilir. Çünkü bu kadar zengin insanla görüşüyorken ve Epstein'in evinde kameralarda bulunmuş büyük ihtimalle bu insanlara karşı ellerine koz geçiriyorlardı ve bu insanlara istediklerini yaptırabiliyorlardı. Yani böyle bir şey de tabii ki olmuş olabilir ve büyük ihtimalle olmuş. Ama bu yani dünyada başka insanlara soykırım yapılmasını desteklemek için bir şey değil.
Ve evet Epstein'in ölme şekli de hapiste intihar ettiği söyleniyor ama o gün kameralar bozulmuş falan. Yani hapisteyken öldürülmüş de olabilir elindeki kozları kullanmaması için. Zaten şunu düşünün yani dünyada bir soykırım oluyor o yüzden hani Epstein intihar mı etmiş başkası tarafından mı öldürülmüş çok önemli olarak düşünülebilir ve tabii ki yani ne olduğunu bilmek önemli ama zaten gözlerimiz önünde 70.000 kişiyi 100.000 kişiyi Filistin'de öldürdüler yani bu insanların böyle yani Epstein'in mesela
Yani zaten her istediklerini yapabiliyorlar. Anlatabiliyor muyum? Ve yine bu dosyalarda çok fazla iğrenç şey gerçekten olan da anlatılıyor. Değişik iddialar da var.
Mesela benim de bir arkadaşım işte Kubrick filminde aslında hep sinemi anlatmaya çalışıyordu falan diye. Yani ya da mesela... ...kanibalizm olduğu ile alakalı, insanların yendiği ile alakalı bazı iddialar var.
Bunlar yani doğru olduğu düşünülmemiş FBI tarafından. Yani ek bir araştırmasını yapmışlar, sonra bu kaynakların güvenilir olmadığını söylemişler. Bir tane adam işte videolar var falan demiş, sonra öyle bir şey bulamadıklarını söylemişler. Ve tabii ki burada yani FBI ya da CIA'ya ne kadar güvenmeniz gerektiğini düşünebilirsiniz.
Ama burada gerçekten bildiğimiz bir şey var yani. Çocuklara sistematik bir şekilde yapılanları biliyoruz. Ve yani bu işte insan yenme işine gittikçe tabii ki bunlar araştırılabilir. Ama sadece bunu olmuş gibi konuşmak tüm olanları biraz daha bulandırıyor.
Ve herkes böyle farklı bir yerine odaklanıyor dosyanın. Ve şeye geliyor işte, biz hiçbir şeyi değiştiremeyiz çünkü zaten dünyayı böyle elitler yönetiyor diye. Hayır. Ya da satanik törenler yapıyorlar işte cin şeyi.
Hani buraya geldikten sonra buradan doğru bir şekilde ilerlemek biraz zorlaşıyor bence. Ama yaşananları konuşup iddiaları takip edip gerçekten ortaya gerçekleri çıkarabilir insanlar. Çünkü bunların ortaya çıkmasının sebebi mesela Epstein'in ikinci kere tutuklanmasının sebeplerinden biri bir gazetecinin onunla ilgili tekrar haber yapması ve bir sürü insanın bununla ilgili konuşmuş. Ama internette bir şey okurken yani Dikkat edin Instagram'da veya Twitter'da gördüklerinize.
Çünkü şu an çok fazla insanlar manipüle edilmeye açık. Ve tekrar altını çiziyorum. Bunu hiçbir bu şeyde yer alan insanı savunmak için söylemiyorum. Yani zaten çok kötü şeylerin olduğunu biliyoruz.
Ve bunlara odaklanmamız engelleniyor demeye çalışıyorum. Çünkü Instagram'da şey diye yorumlar da gördüm işte. Biraz önce de dedim ya. Hiçbir şey yapamayız artık bununla ilgili.
Siz kendi hayatınızı yaşamaya devam edin diye düşünmemizi istiyorlar. Ama bir şeyler yapabiliriz. Bu şekilde insanlar biraz manipüle edile edile, dünya gerçekliğinden çıkarılıyor ve sonra gerçekten iyi bir şey olmuyor. O yüzden bana yani mesaj atıp soran insanlara teşekkür ederim.
Çünkü bazı insanlar da gerçekten okuduğuna direkt inanıp dilini değiştiriyorlar. Türkiye ile alakalı şeyler olduğu da söyleniyor. Umarım bu iddialarda doğru düzgün bir şekilde insanlar tarafından araştırılır ve konuşulur. Ve yani maalesef bazılarının üstünden çok fazla vakit geçtiği için ortaya çıkarmak bazı şeyleri zor olabilir ama zor olanı insanların yapmaya çalışması gerekiyor.
Ama işte bu sırada saçma şeylere inanmadan gerçekten o doğruyu kovalayabilmemiz gerekiyor hep beraber diye düşünüyorum. Bugün konuşurken böyle çok fazla net konuşmamaya çalışıyorum. Çünkü ben de bir şeyleri bilen biri değilim. Sadece internette neyin doğru ve neyin yanlış olduğu ile alakalı Google'layıp bakıyorum yani.
Benim de yaptığım şey o kadar. İngilizce bildiğim için bu da biraz yardımcı oluyor. Bilmiyorum öyle yani. Kendinize iyi bakın.
Bir sonraki bölümde görüşürüz.
Bu transkript otomatik olarak oluşturulmuştur; küçük hatalar içerebilir.